NOTÍCIES

Entrevista a Roger Saladich, Co-CEO d'Escola Vitae

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.


D’on sorgeix la necessitat de crear l’empresa?

Vitae neix amb la voluntat de contribuir amb una proposta innovadora, dins del camp de la formació de l’esport i de la salut. Des de l’inici volíem sumar-hi amb una mirada diferent, una formació que tingués com a eix principal la connexió amb la realitat del sector, el qual està immers en un procés de canvis constants, principalment vinculats, al nostre entendre, amb els canvis tecnològics, la globalització i el canvi demogràfic. Per això calia un model pedagògic propi, immersiu amb la indústria de l’esport, i que donés resposta als nous temps i als reptes del futur.


La vostra oferta formativa busca donar resposta a les necessitats de la indústria esportiva per a adaptar-se a la transformació digital. Quins programes formatius oferiu i a quin tipus de públic van dirigits?

El nostre punt de partida són totes aquelles titulacions oficials del sector de l’esport i la salut. Des de fa més de quinze anys, oferim els Cicles Formatius de la Família Professional de l’Activitat Física i l’Esport, les quals s’ofereixen en les cinc escoles que tenim entre Catalunya i Navarra. El curs acadèmic 24/25 vam iniciar el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a través de la nostra Escola Universitària, centre adscrit a la Universitat Abat Oliba CEU i, enguany, obrim una nova escola al centre de Barcelona amb els estudis de la família professional sanitària. Pel curs 26/27, ampliarem aquesta oferta formativa oficial, amb titulacions pròpies per acabar d’oferir a la indústria formacions específiques.

En totes aquestes formacions, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del sector, proposem una capa tecnològica i de competències personals.


Compteu amb el vostre propi mètode formatiu. En què consisteix?

Si volíem donar resposta als canvis i reptes del sector, des del nostre punt de vista, ens calia un mètode propi, el qual s’anomena “Mètode Vitae”, que ens permetés anar-lo modelant i actualitzant any rere any per adaptar-nos en cada moment a la realitat del sector. 

El model es compon de tres conceptes molt bàsics que són: realitat, fer i millorar. Molt resumidament, el primer pilar “realitat” transmet la idea que es treballa el que actualment estigui succeint en el sector, així com els reptes immediats i de futur d’aquest. El segon concepte “fer” es fonamenta en la idea que primer va la pràctica i després la teoria com a estratègia per facilitar l’aprenentatge. Finalment el “millorar” es fonamenta en la idea que tot el mètode es percep com un mètode científic i sota la frase que “el que no es pot mesurar, no es pot millorar”.


Quines estratègies utilitzeu per assegurar que el coneixement dels vostres experts arribi de manera clara i útil als alumnes? 

Sens dubte, segurament és un dels grans reptes que tenim totes les institucions acadèmiques, com traslladem a les aules aquella formació que no sols els ajudi a ells a integrar-se d’una manera més fluida al sector, sinó que també les empreses comptin amb nous professionals que les ajudin a fer una passa endavant i assolir els seus objectius. És un objectiu que hem de fer plegats institucions acadèmiques i empreses/entitats del sector. Per la nostra part, com hem mencionat anteriorment, partim d’un mètode propi que ens permet sistematitzar el pla acadèmic.

Amb el mètode, dels tres pilars que el componen, es desencadenen diverses variables, com a exemple podem citar la contractació del professorat, el qual prioritzem que siguin professionals en actiu perquè aportin a l’alumnat la realitat del sector de la manera més directa possible. Un altre element són les instal·lacions: prioritzem, en el cas de la Formació Professional, escoles que executen el seu Pla docent preeminentment en instal·lacions esportives, cosa que permet una formació immersiva, on l’alumnat conviu bona part del dia a dia amb el soci/abonat/usuari de la instal·lació. Material: comptem amb una inversió contínua, o acords de col·laboració amb empreses líders en el seu sector, perquè l’alumnat tingui accés a aquells materials i tecnologia que es troba en el sector i no surtin desfasats, passant per currículums acadèmics actualitzats, amb una mirada de present i futur, on hi hagin resultats d’aprenentatge actualitzats.


Quines tendències observeu en el comportament dels alumnes o professionals del sector que podrien afectar el futur de les empreses esportives i de salut?

Respecte a l’alumnat, veiem una generació que ha crescut amb la digitalització, però alhora detectem que aquest aspecte no té perquè traduir-se necessàriament amb unes competències ajustades al que les empreses necessiten. És aquí on tenim un dels principals reptes, que al nostre entendre tenim com a sector de la formació: aprofitar aquests coneixements i habilitats que tenen i transformar-los en elements productius i de valor afegit per les empreses i institucions.

Respecte als professionals en actiu, els reptes poden ser similars als nostres com a docents i responsables d’institucions acadèmiques, som fills i filles d’una generació analògica que mirem d’interpretar cap a on van aquests canvis tecnològics. La nostra funció és tenir aquesta mirada de futur i oferir programes actualitzats que permetin a aquests professionals reconnectar-se amb els avenços del sector.

En general, fem una lectura positiva, sí que hi ha molta feina a fer i, en un món globalitzat, no sols hem de mirar el més proper, perquè en altres indrets s’està fent molta feina en aquest sentit. Però aquí tenim tots els ingredients per continuar sent un referent mundial en el sector de l’esport, i no podem permetre que amb la revolució tecnològica actual ens quedem desfasats i perdem capacitat competitiva com a indústria. Ho farem bé.


Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius teniu?

A curt termini, tenim dos grans projectes, per un costat desplegar l’Escola Universitària de l’Esport en tot el seu potencial, amb el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport al capdavant, però també amb l’ampliació del portafolis d’estudis de màster i cursos propis, així com enriquir el seu ecosistema (col·laboració amb empreses del sector, internacionalització, entre altres). I, per un altre costat, consolidar i desenvolupar la Formació Professional sanitària perquè arribi als nivells que tenim actualment amb la branca esportiva.

A llarg termini, en el cas de l’esport, aspirem a ser un centre de referència a escala europea, amb capacitat per formar els professionals més enllà de les nostres fronteres, i que ajudin a marcar el futur del sector.


Des d’INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d’empreses creus que podeu crear sinergies i per què?

La nostra visió de l’esport i la salut és molt transversal, per això ens interessa explorar sinergies amb tota mena d’empreses. Actualment, sense descartar altres opcions, estem interessats a col·laborar amb empreses del món audiovisual i tecnològic. Les primeres per trobar aliances de difusió i arribar a nous públics, i les segones per contínuament estar a l’última del sector.


Què creieu que us aporta formar part d’un clúster com INDESCAT?

Primer de tot m’agradaria felicitar-vos per la tasca que feu. Creiem que a INDESCAT feu una feina primordial pel sector, combinant els llums llargs amb la realitat del dia a dia de les entitats que en formem part.

Formar part d’INDESCAT ens ofereix la possibilitat de créixer en xarxa, accedir a coneixement estratègic i compartir experiències amb altres agents del sector. És una oportunitat per innovar plegats, generar impacte i contribuir de manera activa al desenvolupament i posicionament del nostre sector en l’àmbit nacional i internacional.

ALTRES NOTÍCIES

Gràcies a la iniciativa europea I3-INSHAPE, INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, ha aconseguit ajuts directes per a empreses catalanes per un import global de més de 570.000€. En una primera fase, es van aconseguir 329.240 euros, per a Onalabs, Eurofitness, Sevenmila, Berrly i Tot per l’Esport, totes empreses sòcies d’INDESCAT. En una segona fase, nou projectes col·laboratius interregionals de PIMES innovadores de les regions participants de la Unió Europea —entre les quals, Catalunya— han aconseguit un ajut global directe de 244.000 euros per a vuit empreses catalanes: Barcelona Zero Limits, Factual Consulting, Improfit, MyPlay, Neorg, North 3, Placenet i Rockfit, quatre de les quals sòcies del clúster. Tots aquests projectes se centren en solucions innovadores sobre esport, tecnologia i estil de vida saludable. 

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.

L’acte d’inici de la celebració del 15è aniversari d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, va reunir el 19 de juny a la Fundació Joan Miró els socis, membres de les diverses juntes directives, representants institucionals i altres agents del sector esportiu català. 

A l’esdeveniment s’hi va fer un repàs de la història del clúster, es va descobrir una il·lustració commemorativa, s’hi van lliurar reconeixements i es va fer una dinàmica participativa a càrrec d'Emogg. Va acabar amb un còctel en què els professionals de la indústria van poder fer networking i generar sinergies. Prèviament a la celebració va tenir lloc l’Assemblea General Anual de socis d’INDESCAT, en què es van retre comptes de l’activitat i el pressupost del darrer període, i es van presentar les activitats i previsions futures del clúster.

La Jornada de bones pràctiques en l’empresa saludable, s’ha celebrat amb èxit de participació aquest divendres 6 de juny a l’Edifici Tabaris de Coma-ruga (el Vendrell). La trobada ha estat organitzada per l’Associació Corporativa Empresa Saludable (ACES) amb la col·laboració de diversos agents clau del territori, com l’Ajuntament del Vendrell, Ranking Games, Umivale Activa, FCC Medi Ambient i el mateix clúster INDESCAT.

Parlem amb Rafa Solans, director de projectes de Fit Cloud, una plataforma innovadora que integra tecnologia i rendiment esportiu per a tota la gestió informàtica de gimnasos, clubs esportius, instal·lacions i sales d'entrenament.

Una vintena de directius d’instal·lacions esportives (equips de gestió, direccions d’instal·lacions i responsables de manteniment) van completar el passat 14 de maig el 6è Curs EFISport: Gestió de l’Energia en  Instal·lacions Esportives, una formació especialitzada que els ha permès assolir una visió completa de les bases per gestionar eficientment una instal·lació esportiva des del punt de vista energètic.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies