L'obesitat infantil és un trastorn estretament vinculat amb la inactivitat física i uns hàbits nutricionals inadequats i que comporta greus conseqüències per a la salut (física, mental i social) de l'individu a llarg termini.
A Espanya, s'estima que el 25% de la població infantil pateix sobrepès o obesitat. És prioritària una intervenció de millora dels hàbits saludables on es promogui la realització d'activitat física i una dieta equilibrada, alhora que es promoguin aspectes soci-emocionals beneficiosos. Sembla ser que, les propostes d'intervenció amb major èxit són aquelles que involucren la participació familiar, de l'escola i l'entorn comunitari i, a més, inclouen aparells i plataformes tecnològics que s'ajusten als interessos i motivacions del nen.
D'aquesta manera, l'objectiu del present estudi de viabilitat ha estat dissenyar un programa d'intervenció per a la millora dels hàbits saludables focalitzat en els nens de 6-9 anys on s'involucri el seu entorn (familiar, escolar i comunitari) i implementat mitjançant una plataforma virtual i un dispositiu wearable. Aquest estudi de viabilitat s'ha plantejat com a pas previ imprescindible per a la reeixida aplicació del programa d'intervenció i la posterior explotació del programa i els recursos generats.
Aquest projecte presenta dos aspectes destacables pel seu caràcter innovador: (1) és el primer projecte holístic i amb rigor científic que planteja una intervenció en els hàbits saludables mitjançant l'ús de tecnologia mòbil i que aglutini els tres grans entorns pròxims al nen (família, escola i comunitat), i (2) permetrà el desenvolupament d'un ecosistema tecnològic per a promoure i monitorar el canvi en els hàbits saludables (activitat física i nutrició) de la població infantil mitjançant l'ús de dispositius mòbils i dispositius tipus wearable.
A més, l'estudi de viabilitat es planteja a través d'una estratègia Design Thinking, amb l'objectiu de donar solució als principals reptes del projecte: (1) disseny del programa d'intervenció orientat a les necessitats de les persones (a través de l'evidència i metodologia científica), (2) disseny d'un suport tecnològic real (desenvolupo plataformes TIC i dispositius mòbils) i (3) elaboració de l'estratègia de viabilitat com a negoci (model econòmic sostenible i expansible).
Partners: INEFC, UNIVERSITAT DE BARCELONA, EBANTIC I INDESCAT.
Aquest projecte va rebre un ajut del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo en la convocatòria AEI 2018 (Agrupació Empresarial Innovadora).