NOTÍCIES

Entrevista a Susana Vega, fundadora de Tūwā Barcelona

Entrevistem a Susana Vega, fundadora de Tūwā Barcelona, una start-up que connecta els sectors de l’esport i el turisme per contribuir al desenvolupament d’esdeveniments esportius sostenibles i productes circulars. "Formem part activa d'un canvi imperiós de paradigma global: Barcelona necessita amb urgència una canvi de model de gestió i posicionament turístic. Cal protegir els nostres recursos naturals, humans i culturals liderant amb l'exemple professional", apunta Vega. 

La fundadora de Tūwā Barcelona explica que "un dels nostres reptes és el del posicionament estratègic dins d'una gran ciutat com Barcelona i a cavall entre dues grans indústries: la  del turisme i la de l’esport. Ens agradaria poder contribuir a un turisme esportiu i model de ciutat molt més sostenible amb el nostre granet de sorra des del Parc de Montjuïc".

Tūwā BCN és una start-up que connecta els sectors de l’esport i el turisme per contribuir al desenvolupament d’esdeveniments esportius sostenibles i productes circulars. D’on sorgeix la idea i la necessitat de crear aquesta empresa?

  • Kia  Ora!: el projecte és el producte d'una incursió doctoral de 6 anys a Nova Zelanda (Aotearoa) i un tancament d'un any a Barcelona per la Covid-19. Durant la pandèmia, vaig traslladar el coneixement a la pràctica en forma d’ una S.L.
  • La  necessitat d'un canvi de paradigma: a la cultura Neozelandesa, el turisme és un acte d’hospitalitat i generositat que sota el concepte de “Manaakitanga” vetlla per la introducció del visitant a la destinació i la seva educació en els valors locals. Aquest binomi és indivisible i genera riquesa en ambdues direccions donat que mitjançant l'educació de l'experiència turística per part de persones locals capacitades (traduït com a “Mana”), es compleix el principi de  “Kaitiakitanga” o vetlla pels recursos naturals del territori. Part de la vetlla inclou la introducció estratègica i planificada, però en clau d’hospitalitat, de persones vingudes d'arreu. Malauradament, aquest principi de la relació hoste - visitant anomenada turisme, no s'entén o es trasllada a casa nostre de forma errònia, reduint el binomi al pes econòmic del mateix. 

Tūwā BCN forma part activa d'un canvi imperiós de paradigma global. El nostre mantra: estimar i cuidar casa nostra. Protegir els nostres recursos naturals, humans i culturals liderant amb l'exemple professional. Cercar sinergies amb empreses del sector per innovar, compartir coneixement i estalviar recursos.

Quines són les principals branques de serveis que oferiu als vostres clients? Contempleu a mig o llarg termini oferir-ne algun més?

Tūwā BCN ofereix 3 línies de negoci interrelacionades:

  • La creació  d'experiències esportives al Parc de Montjuïc per al turisme MICE / Educatiu i  de Creuers de Barcelona ciutat. Projecte circular d’incorporació laboral dels/les acabats Graduats/des en CAFE/GGE com a Ambaixadors Locals ( Sport Local Ambassadors) de la ciutat i la cultura catalana.
  • La consultoria especialitzada en turisme esportiu. Branca dirigida al sector públic o privat. Municipis o esdeveniments esportius consolidats interessats en la circularitat per a un posicionament sostenible.
  • La creació  de programes d'activitat física i esdeveniments esportius circulars al Parc de  Montjuïc. La circularitat al territori. L'impacte positiu que sorgeix en acostar l'oferta  a la  demanda local, de mans de professionals de l'activitat física i el turisme esportiu. Alguns exemples són:
    • FitMontjuïc  - Setembre de 2024. Programa d'activitat física realitzat dins l’ INEFC per a adults que tenen infants fent activitat física dins l'edifici en horari de tarda.
    • Mediterranean  Masters Games - Maig de 2025. Esdeveniment esportiu per a persones +40 anys en diferents modalitat esportives.

L’enfocament del vostre negoci és la ciutat de Barcelona, quins són els motius que defenseu per apostar per la capital de la comunitat autònoma catalana?

Barcelona necessita amb urgència una canvi de model de gestió i posicionament turístic. La ciutat ha viscut durant 20 anys del llegat d’uns Jocs olímpics sense evolucionar cap a models sostenibles arrelats als desitjos, interessos i cultura local. El turisme esportiu en clau de governança té la capacitat de vetllar i millorar el territori, impulsant un posicionament nacional - internacional molt més  positiu tant per la comunitat local, com pel viatger/a - turista que ens visita.

Destaqueu per oferir oportunitats laborals dignes a joves catalans del sector esportiu, quina és la vostra filosofia de treball?

La mentorització - tutorització acadèmica i els acords de col·laboració de Tūwā BCN amb els Graus professionals de CAFE i Gestió Esportiva per a la incursió laboral de joves als nostres projectes vius o en vies de desenvolupament. Aquest concepte s'anomena Tuakana–teina en la cultura Māori.

Cal continuar interrelacionant el món acadèmic/educatiu amb el professional, per assegurar-nos que tots dos es beneficien del binomi. No més pràctiques no remunerades. Una persona jove té tantes coses a aportar a una empresa consolidada!, i amb la motivació correcta (econòmica - contractual i de responsabilitat delegada), els resultats són increïbles. Encara existeix la creença que la formació es dona només de l’ empresa cap el/la jove…. 

Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius teniu?

El nostre primer repte és la cerca d'un espai físic al Parc de Montjuïc que ens ajudi a ser fàcilment localitzables i que ens permeti treballar en equip - atendre als nostres clients, de forma més còmode. Malauradament els recursos per a empreses a la muntanya són limitats, i encara no hem estat capaços d’ ubicar-nos-hi  físicament.

El segon, és el repte del posicionament estratègic dins d'una gran ciutat com Barcelona i a cavall entre dues grans indústries: la  del turisme i la de l’esport.

La nostra afiliació a INDESCAT i a la Agència Catalana de Turisme ha de contribuir de forma notable a la visibilitat de Tūwā BCN com a empresa de turisme esportiu circular local.

Pel que fa als objectius, ens encantaria poder contribuir a un turisme esportiu i model de ciutat molt més sostenible amb el nostre granet de sorra des de el Parc de Montjuïc.

Des d’INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d’empreses creus que podeu crear sinergies i per què?

Moltes! La circularitat en el sector serveis és màgica i genera sinergies naturals i d’altres amb visió més creativa. 

Empreses (agències) vinculades amb la creativitat, el màrqueting esportiu i turístic, amb l’organització d’esdeveniments, amb la creació d’ experiències esportives per a  empreses i grups turístics i també amb empreses de creació de productes esportius circulars, de tecnologia que millorin l'eficiència en els processos de registre i desenvolupament de programes i esdeveniments esportius, etc.

Què creieu que us pot aportar formar part d’un clúster com INDESCAT?

Precisament la visibilitat, posicionament i networking necessari per aconseguir els objectius circulars abans plantejats i nous reptes que vagin sorgint pel camí.

ALTRES NOTÍCIES

Gràcies a la iniciativa europea I3-INSHAPE, INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, ha aconseguit ajuts directes per a empreses catalanes per un import global de més de 570.000€. En una primera fase, es van aconseguir 329.240 euros, per a Onalabs, Eurofitness, Sevenmila, Berrly i Tot per l’Esport, totes empreses sòcies d’INDESCAT. En una segona fase, nou projectes col·laboratius interregionals de PIMES innovadores de les regions participants de la Unió Europea —entre les quals, Catalunya— han aconseguit un ajut global directe de 244.000 euros per a vuit empreses catalanes: Barcelona Zero Limits, Factual Consulting, Improfit, MyPlay, Neorg, North 3, Placenet i Rockfit, quatre de les quals sòcies del clúster. Tots aquests projectes se centren en solucions innovadores sobre esport, tecnologia i estil de vida saludable. 

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.

L’acte d’inici de la celebració del 15è aniversari d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, va reunir el 19 de juny a la Fundació Joan Miró els socis, membres de les diverses juntes directives, representants institucionals i altres agents del sector esportiu català. 

A l’esdeveniment s’hi va fer un repàs de la història del clúster, es va descobrir una il·lustració commemorativa, s’hi van lliurar reconeixements i es va fer una dinàmica participativa a càrrec d'Emogg. Va acabar amb un còctel en què els professionals de la indústria van poder fer networking i generar sinergies. Prèviament a la celebració va tenir lloc l’Assemblea General Anual de socis d’INDESCAT, en què es van retre comptes de l’activitat i el pressupost del darrer període, i es van presentar les activitats i previsions futures del clúster.

La Jornada de bones pràctiques en l’empresa saludable, s’ha celebrat amb èxit de participació aquest divendres 6 de juny a l’Edifici Tabaris de Coma-ruga (el Vendrell). La trobada ha estat organitzada per l’Associació Corporativa Empresa Saludable (ACES) amb la col·laboració de diversos agents clau del territori, com l’Ajuntament del Vendrell, Ranking Games, Umivale Activa, FCC Medi Ambient i el mateix clúster INDESCAT.

Parlem amb Rafa Solans, director de projectes de Fit Cloud, una plataforma innovadora que integra tecnologia i rendiment esportiu per a tota la gestió informàtica de gimnasos, clubs esportius, instal·lacions i sales d'entrenament.

Una vintena de directius d’instal·lacions esportives (equips de gestió, direccions d’instal·lacions i responsables de manteniment) van completar el passat 14 de maig el 6è Curs EFISport: Gestió de l’Energia en  Instal·lacions Esportives, una formació especialitzada que els ha permès assolir una visió completa de les bases per gestionar eficientment una instal·lació esportiva des del punt de vista energètic.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies