Des del mes de juliol passat, INDESCAT està duent a terme el Grup de Treball d'Esports Outdoor. S'han realitzat ja dues sessions, la més recent es va celebrar el 16 de setembre i la primera es va fer el 14 de juliol passat, on més de 15 empreses van participar a l'esdeveniment online, que va servir per a definir els seus reptes i inquietuds envers el sector esportiu outdoor.
Entre els reptes més destacats hi trobem la necessitat de generar un entorn o repositori de coneixement en l'àmbit de la sostenibilitat i d'iniciatives existents en l'àmbit outdoor. També es va parlar la importància de tractar la sostenibilitat de manera proactiva en lloc de reactiva, la possibilitat de crear una eina per autoavaluar la sostenibilitat en els esdeveniments, i la importància de mesurar l’impacte previ, durant i post l’esdeveniment (sobretot en multitudinaris), entre d'altres.
A la mateixa sessió es va explicar la participació d'INDESCAT i tots els seus membres en el projecte Towards Green Transition, de la plataforma de col·laboració de clústers europeus (ECCP) i finançada per la Comissió Europea. L'objectiu d'aquesta convocatòria europea és promoure habilitats de transició verda entre els nostres membres (especialment les pimes) i també a ajudar-los a ser més eficients en recursos.
Gràcies a aquest projecte i a les inquietuds sorgides a la primera sessió del Grup de Treball Outdoor, INDESCAT ha impulsat, de la mà de la consultora Ecoetica, l'elaboració de la "Guia de sostenibilitat per esdeveniments esportius a l’aire lliure", un document que es divideix en set capítols a on s’han agrupat diferents aspectes de sostenibilitat a considerar dels esdeveniments esportius a l’aire lliure.
Actualment aquesta està en fase de validació final per part de tots els membres del Grup de Treball.
L’objectiu d’aquesta guia es doble: per una part, ajudar a detectar i minimitzar els impactes ambientals negatius associats als esdeveniments esportius a l’aire lliure; i, per altra, donar idees per compensar aquells inevitables, però no només per aconseguir un balanç neutre sobre el territori i la població que els rep, sinó per representar un benefici net per les seves aportacions positives, no només econòmiques, sinó sobre l’entorn i a nivell social. Això millora l’acceptació de l’esdeveniment en anys posteriors, en facilita l’organització i, pels participants, suposa una satisfacció afegida a l’experiència esportiva, doncs col·laboren a que deixi aquesta empremta positiva.
Per ajudar a aconseguir aquests objectius, la guia proposa tota una sèrie de bones pràctiques, que esdevenen un element de continuïat del projecte desenvolupat des del clúster i de la mà d'ACCIÓ sobre el valor compartit i que té en compte el triple impacte ambiental, social i econòmic de totes les accions relacionades amb els esdeveniments esportius. A més, estan suportades amb informacions i exemples ja aplicats en d'altres esdeveniments internacionals. Es tracta que sigui una eina didàctica i de debat per les organitzacions i entitats, i un document dinàmic obert a aportacions i comentaris que el millorin i el completin.