NOTÍCIES

INDESCAT presenta les principals tendències que transformaran el sector esportiu

INDESCAT va  celebrar ahir l’Assemblea General Ordinària juntament amb el 14è aniversari del  clúster. Ho va fer en un acte que va aplegar més d’un centenar d’assistents i  que va tenir lloc al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). El programa  d’enguany va tenir com a protagonista la presentació d’un avançament de l’INDESCAT Trends 2024, un estudi on  s’exposen insights i perspectives  sobre les principals tendències d’altres indústries que transformaran el sector  de l’esport. A més, l’acte va incloure una ponència sobre com afrontar amb èxit  la transformació digital de les empreses de la indústria de l’esport, a càrrec  d’Aleix Valls, i una dinàmica de captació de reaccions mitjançant una aplicació  de l’empresa Emogg. L’esdeveniment, que també va servir per retre comptes de  l’activitat i el pressupost del darrer període, i per presentar les activitats  i previsions futures del clúster, va finalitzar amb un còctel networking que va  reunir múltiples agents del sector esportiu.

L’Assemblea General Ordinària d’INDESCAT, un dels actes anuals clau del clúster, es va celebrar ahir dijous, 20 de juny, al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Un dels punts destacats de l’esdeveniment va ser la presentació d’un avançament d’INDESCAT TRENDS 2024. Més de 25  tendències d’altres indústries que transformaran el sector de l'esport, un informe de tendències elaborat pel clúster català de la indústria de l'esport. L’estudi està orientat a obtenir diversos insights i perspectives sobre les principals tendències que han detectat els 26 clústers més rellevants de Catalunya, que són referents en les seves pròpies indústries. Amb aquest propòsit, s’han analitzat els impulsors d'innovació sectorials que impacten en el disseny i la creació de productes, serveis, processos, espais o elements tan importants com la gestió del talent. Tot plegat amb l’objectiu d’identificar les tendències més rellevants i com aquestes podrien arribar a tenir repercussió en el sector de l’esport o ser-ne una inspiració per esdevenir una indústria més competitiva.

Aquest estudi permetrà, entre d’altres, mantenir els equips actualitzats sobre els nous desenvolupaments i tendències que afecten la indústria, tenir una visió global i multisectorial per identificar noves oportunitats, afinar i promoure noves idees durant la planificació estratègica, identificar nous productes i serveis per desenvolupar, identificar impulsors d'innovació i experiència en altres sectors i categories afins que es puguin aplicar al nostre mercat i context.

A fi de reflexionar sobre els resultats de l’estudi i com aquests s’apliquen al sector de l’esport, INDESCAT programarà una jornada específica en el darrer trimestre de l’any. L’informe serà el punt de partida per innovar en cada una de les cadenes de valor d’aquesta indústria.

En referència a l’INDESCAT TRENDS 2024, la presidenta d’INDESCAT, Anna Pruna, va explicar que “l’objectiu d’aquest estudi és oferir als socis del clúster una eina que permeti i faciliti la reflexió estratègica. I per això s’ha fet la identificació de les tendències més rellevants de la resta de sectors industrials de Catalunya, com aquestes podrien arribar a tenir impacte al sector de l’esport o poden servir-nos d’inspiració per esdevenir una indústria més competitiva”. Pruna va explicar que “s’han detectat 28 tendències, agrupades en quatre grans àmbits: tecnologies i transformació digital, mercat i experiència, organització i estratègia empresarial, i societat, sostenibilitat i salut”.

Pruna va anunciar que, justament per poder fer front i impulsar els reptes detectats que transformaran el sector esportiu, “INDESCAT demanarà al Govern que impulsi una nova línia d'ajuts específics d’aportacions reintegrables per a la indústria de l’esport, homologable a les que ja tenen altres àmbits industrials”.

L’Assemblea també va servir per presentar les prioritats a treballar el  2024 per poder respondre a les tendències i necessitats del sector esportiu en els àmbits del coneixement, networking i la visibilitat, eixos estratègics d’INDESCAT.

Entre d’altres accions, es prioritzarà la creació de projectes d’innovació entre els socis amb la col·laboració d’altres clústers de l’esport o altres indústries; potenciar “l’INDESCAT Connects” com a eina clau de networking i per intensificar, encara més, la interacció entre els socis del clúster; i continuar la difusió d’informació a través dels canals d’INDESCAT, tant del mateix clúster com de les accions que els socis tirin endavant en l’àmbit de la competitivitat

En l’esdeveniment també es van retre comptes de l’activitat i es va fer  balanç dels projectes realitzats en cada àmbit de treball durant l’any 2023.

Anna Pruna, la presidenta d’INDESCAT, va destacar que “el 2023 ha estat un molt bon any per a tots i ens n’hem de felicitar; i aquest 2024 s’ha seguit i continuarem en aquest camí. El nostre sector té encara molts reptes per davant, que anirem abordant, com ara l’aplicació de les noves tecnologies, el talent o la sostenibilitat. Per fer-ho és clau posar a les persones - consumidors o usuaris -, al centre dels nostres negocis i organitzacions. En plena era de la intel·ligència artificial, no podem oblidar la intel·ligència humana”.

“Com a socis d'INDESCAT”, va afegir Pruna, “tenim una mirada diferent, ja que posem el focus en el coneixement i el talent, en la innovació i la tecnologia. I a més, compartim un element en comú: la creativitat. I en la suma d'aquests àmbits és on el clúster esdevé una factoria d'intercanvi d'oportunitats”. “Estem convençuts que la suma ens fa més forts i ens permet orientar-nos en una mateixa direcció: la millora de la competitivitat de les nostres empreses i del nostre sector industrial. Som més grans, forts i competitius perquè CREIXEM JUNTS”, va reblar la presidenta del clúster.

D’altra banda, a l’Assemblea s’hi van ratificar els 27 nous socis incorporats al clúster des de la darrera assemblea i així INDESCAT suma un total  de 146 associats.

Durant la benvinguda, el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, va destacar que “des del Govern de la Generalitat recolzem la política de clústers, una eina fonamental per impulsar la competitivitat”. En aquest sentit, Romero va felicitar INDESCAT i va afirmar que “aneu en la direcció correcta, ja que tant les empreses del clúster com la junta i l'equip feu molta feina i de manera excel·lent”.

El director executiu d’ACCIÓ també va destacar en la seva intervenció que “si fa 30 anys, quan es va crear la política de clústers, aquesta era necessària, ara, en un món canviant, ho és encara més. I especialment en un sector com el de l’esport, en què darrerament us heu trobat amb reptes importants, com la covid o la sequera, que han afectat els vostres negocis. Però us heu sabut readaptar constantment per no perdre competitivitat”.

Afterwork amb la  indústria de l’esport: masterclass d’Aleix Valls, dinàmica de captació de  reaccions, i còctel networking

Aleix Valls, CEO i fundador de Liquid Lab, va impartir la ponència inspiracional “La Transformació Digital canv(IA)rà també la indústria de l'esport?”. Valls, que va donar les claus per saber afrontar amb èxit la transformació digital de les empreses de la indústria de l'esport, va destacar que tots aquests processos innovadors en les organitzacions “acostumen a sustentar-se en tres pilars fonamentals: estratègia, cultura, i tecnologia”. D’altra banda, va afirmar que, concretament el procés de transformació digital, se sustenta en cinc fases: aturar-se, diagnosticar, dimensionar, demostrar, enlairar-se.

Valls també va alertar que “avui dia estem afrontant una revolució tecnològica que està causant un canvi en la societat sense precedents i que generarà un gran impacte universal”. En aquest sentit va explicar que “la democratització de la IA generativa (SaaS based) permetrà potenciar el creixement de la societat mitjançant 4 palanques clau de generació de valor: estalviar temps, major productivitat, personalització, i qualitat”. I va afegir que “estimem que el 2030 la IA pot tenir un impacte a la societat de 16 trilions de dòlars americans. Part important d’aquest impacte no només serà per productivitat, sinó que serà la creació de nous models de negoci que actualment no podem ni imaginar-nos”.

Emogg, una aplicació per a streamers que permet compartir emocions en directe amb l'audiència, de manera visual i senzilla, va ser l’encarregada de dur a terme una dinàmica de captació de reaccions entre el més d’un centenar  d’assistents.

Per finalitzar l’esdeveniment, INDESCAT va organitzar un còctel networking on, als socis d’INDESCAT, s’hi van afegir altres agents del sector esportiu. Els professionals de la indústria assistents van aprofitar l’ocasió per interactuar i generar sinergies.

ALTRES NOTÍCIES

Entrevistem a Susana Vega, fundadora de Tūwā Barcelona, una start-up que connecta els sectors de l’esport i el turisme per contribuir al desenvolupament d’esdeveniments esportius sostenibles i productes circulars. "Formem part activa d'un canvi imperiós de paradigma global: Barcelona necessita amb urgència una canvi de model de gestió i posicionament turístic. Cal protegir els nostres recursos naturals, humans i culturals liderant amb l'exemple professional", apunta Vega. 

Els socis d'INDESCAT teniu l'oportunitat de participar a grups de treball reduïts, on es plantegen i analitzen diferents temes (fitness i salut, outdoor i turisme esportiu, empresa saludable i esport corporatiu, eficiència energètica, etc). Els grups de treball són l’eina principal per al desenvolupament de les actuacions d’INDESCAT. A continuació, especifiquem quines seran les activitats que es duran a terme a partir de setembre en els diferents grup de treball.

INDESCAT va  celebrar ahir l’Assemblea General Ordinària juntament amb el 14è aniversari del  clúster. Ho va fer en un acte que va aplegar més d’un centenar d’assistents i  que va tenir lloc al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). El programa  d’enguany va tenir com a protagonista la presentació d’un avançament de l’INDESCAT Trends 2024, un estudi on  s’exposen insights i perspectives  sobre les principals tendències d’altres indústries que transformaran el sector  de l’esport. A més, l’acte va incloure una ponència sobre com afrontar amb èxit  la transformació digital de les empreses de la indústria de l’esport, a càrrec  d’Aleix Valls, i una dinàmica de captació de reaccions mitjançant una aplicació  de l’empresa Emogg. L’esdeveniment, que també va servir per retre comptes de  l’activitat i el pressupost del darrer període, i per presentar les activitats  i previsions futures del clúster, va finalitzar amb un còctel networking que va  reunir múltiples agents del sector esportiu.

Prop  d’una vintena de directius d'instal·lacions esportives (equips de gestió,  direccions d'instal·lacions i responsables de manteniment) han completat avui el  5è Curs  EFISport: Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, una excel·lent  oportunitat per poder assolir una visió completa de les bases des gestió  eficient de les instal·lacions esportives des del punt de vista energètic. Al  llarg de les nou sessions de la formació s’han tractat temes com la  monitorització de consums a partir de la Intel·ligència Artificial, la domòtica,  i els sistemes més sostenibles de reutilització i estalvi d'aigua.

Entrevistem a Ricard Galindo, CEO de Eikonos, una empresa de  serveis audiovisuals especialitzada a oferir als clients el  millor suport en tecnologia audiovisual per a cadascun dels seus projectes i  organització d'esdeveniments. Galindo destaca que, en esdeveniments esportius, una de les novetats és la radiofreqüència: "Oferim la possibilitat de crear una xarxa privada per poder transmetre senyal en streaming en una zona on hi ha zero cobertura.  Poden ser curses de muntanya, curses d’esquí o travesses of road de tot tipus; donem la possibilitat de compartir-ho a les xarxes en directe".

El CEO d'Eikonos explica que fins ara han dut a terme "les rodes de premsa de presentació de la copa Americà, del Dakar, tot el disseny de LEDS de la Kings i Queens League, les instal·lacions audiovisuals per MOTOGP, el mapping sobre pistes de la inauguració dels mundials d'esquí d'Andorra, els X-games, els Roller Games, també dels mundials de natació, Final Six de waterpolo etc." i especifica que ara "el nostre repte és mantenir-nos a la primera línia de les novetats tecnològiques. Podem tenir sinergies amb totes aquelles empreses d'INDESCAT que en un moment donat necessitin potenciar la comunicació audiovisual dels seus esdeveniments". 

INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport, que coneix el paper fonamental de les instal·lacions esportives en el benestar i el desenvolupament de la societat, participa al projecte ESMIS (Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities), que té com a objectiu transformar aquests equipaments en estructures totalment sostenibles.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies