Més d’un centenar de socis d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, han participat avui a la Jornada de reflexió estratègica i innovació en relació a les tendències que marcaran el futur de la indústria de l’esport. L’esdeveniment, que s’ha celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau, ha tingut com a punt de partida l'estudi INDESCAT TRENDS 2024. Més de 25 tendències d’altres indústries que transformaran el sector de l'esport elaborat pel propi clúster. Entre les tendències més rellevants han destacat l’evolució de la tecnologia, la hiperpersonalització de productes i serveis, i una mirada holística de la salut.
La jornada, una acció estratègica d'INDESCAT que integra els tres eixos claus de treball del clúster (coneixement, networking i visibilitat), ha esdevingut una oportunitat per a impulsar la innovació en les diverses cadenes de valor en que s’agrupen els membres del clúster. L’esdeveniment s’ha organitzat amb l’objectiu d’ajudar les organitzacions sòcies a anticipar-se a les tendències emergents, identificar noves oportunitats de mercat, desenvolupar solucions innovadores i mantenir-se competitives dins la indústria esportiva.
Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT, ha explicat que la jornada tenia com a objectiu “poder-nos anticipar a les tendències emergents, identificar noves oportunitats de mercat, desenvolupar solucions innovadores i afavorir que, tots plegats, puguem mantenir la competitivitat de les nostres organitzacions”. Pruna ha afegit que “els socis d’INDESCAT tenim una mirada diferent. Una mirada enfocada en el coneixement i el talent, en la innovació i la tecnologia. I a més, compartim un element en comú: la creativitat. I en la suma d’aquests àmbits és on el clúster esdevé una factoria d’intercanvi d’oportunitats, de creació de sinergies, d’espais com el d’avui, de reflexió, que ens permeten avançar-nos al futur i ser més innovadors i, per tant, més competitius”.
Arran de les dinàmiques de reflexió i innovació sobre els resultats de l’estudi INDESCAT TRENDS 2024 i com aquests s’apliquen al sector de l’esport, els socis participants han conclòs que les principals tendències que marcaran el futur de la indústria esportiva són el salt de la indústria 4.0 a la 5.0 incloent-hi l’evolució de les eines tecnològiques existents com ara el big data i els bessons digital; i la hiperpersonalització de productes, serveis i experiències, lligat a una segmentació cada cop més acurada. També s’ha destacat la mirada holística de la salut, que va més enllà d’una millora de la salut física i el benestar i també inclou la mental, la social i l’emocional.
Joan Anton Català, divulgador científic i pioner en la utilització de l’astronomia i l’espai en el món de l’empresa, referent a mitjans de comunicació i xarxes socials, ha dinamitzat l’acte i els grups de reflexió, i també ha ofert la xerrada inspiradora “Mart i innovació, nous horitzons per a la indústria esportiva". El també fundador i director general de Leading-On, empresa especialitzada en la gestió del canvi i persones, ha destacat els tres factors clau per desenvolupar la innovació: “assumir riscos, innovar conjuntament amb el client i amb el mercat, i disposar d’equips multidisciplinaris, amb opinions i visions diverses”.
Al final de la jornada s’ha creat un tauler d’innovacions arran de les conclusions extretes de cada grup de treball en relació a les diferents cadenes de valor de què formen part els socis del clúster. En aquest tauler han aparegut les principals tendències que arran de la reflexió conjunta marcaran el futur de la indústria de l’esport.
Josep Viladot, president de Gestiona, ha destacat que “gràcies a aquesta jornada hem fet un viatge de sector i alhora transversal. Hem pogut analitzar més de 25 tendències per saber on hem d’anar, millorar la competitivitat i donar un millor servei a la ciutadania”.
Xavi Catasús, Head of Business Development d’Eurecat comenta que “l’aproximació de l’estudi no està feta només des de la vessant de l’esport sinó també aportant la visió d’altres clústers, intentant traslladar les tendències globals i portar-les directament a l’esport. I aquest fet és quelcom molt positiu per a la indústria esportiva”. Així ho apunta també Mamen Carmona, Deputy Director, Research and Innovation Area del Consorci Sanitari de Terrassa, qui afirma que “l’estudi de tendències és molt útil perquè no s’ha posat el focus només en INDESCAT sinó que ens hem obert a d’altres mirades i això ha enriquit molt les idees que s’han treballat durant la jornada. Hem extret tendències molt interessants que esperem poder desenvolupar ben aviat”. En aquest sentit també ha parlat Beatriz Delgado, directora de vendes de Keya, qui diu que l’estudi “ens permet conèixer més en profunditat el nostre sector a través d’altres sectors. És un punt de partida interessant per saber cap on va la indústria esportiva".
D’altra banda, Martí Lloveras, membre de la junta directiva de la Federació de Hockey, ha explicat que “com a esport minoritari que és l’hoquei, a vegades tendim a tenir una visió molt tancada, egocèntrica de la nostra activitat. Poder estar en una jornada com la d’avui, amb tantes sensibilitats, necessitat i idees diferents, significa un pas endavant a aplicar coneixement que no coneixíem”.
La cloenda institucional ha anat a càrrec d’Abel García, secretari general del Departament d'Esports de la Generalitat de Catalunya, qui ha destacat que “un dels grans eixos del govern és el nou programa Esport 360, que busca la transversalitat de l’esport i com, a través d’aquest, podem incidir en altres àmbits com medicina, nutrició, turisme, etc.”. “El nostre objectiu és avançar i volem comptar amb tothom, i amb vosaltres sobretot. Volem que tots siguem subjectes i avançar per fer que el país i l’esport avanci”, ha conclòs García.
Per acabar la jornada, alguns socis d’INDESCAT han pogut fer un tour al Barcelona Health Hub, referent internacional en l'àmbit de la salut digital.
INDESCAT TRENDS 2024.
Més de 25 tendències d’altres indústries que transformaran el sector de l'esport
Es tracta d’un informe de tendències elaborat pel clúster català de la indústria de l'esport. L’estudi està orientat a obtenir diversos insights i perspectives sobre les principals tendències que han detectat els 26 clústers més rellevants de Catalunya, que són referents en les seves pròpies indústries. Amb aquest propòsit, s’han analitzat els impulsors d'innovació sectorials que impacten en el disseny i la creació de productes, serveis, processos, espais o elements tan importants com la gestió del talent. Tot plegat amb l’objectiu d’identificar les tendències més rellevants i com aquestes podrien arribar a tenir repercussió en el sector de l’esport o ser-ne una inspiració per esdevenir una indústria més competitiva.
Aquest estudi permet, entre d’altres, mantenir els equips actualitzats sobre els nous desenvolupaments i tendències que afecten la indústria, tenir una visió global i multisectorial per identificar noves oportunitats, afinar i promoure noves idees durant la planificació estratègica, identificar nous productes i serveis per desenvolupar, identificar impulsors d'innovació i experiència en altres sectors i categories afins que es puguin aplicar al nostre mercat i context.
Recupera les millors imatges de la jornada aquí.
Els socis que no vau poder assistir a l'acte però que voleu tenir l'estudi, escriviu un correu a cnaches@indescat.org.