NOTÍCIES

La diversificació salva de la crisi les empreses de serveis esportius

La pandèmia de la COVID-19 ha  impactat negativament en els ingressos de la immensa majoria de la indústria  esportiva. Ara bé, són moltes les empreses de serveis esportius i consultoria  que, tot i rebre aquest impacte, han aconseguit tirar endavant gràcies a la  diversificació dins i fora del sector. És el cas de Competize, Onalabs i Sports  Tourism Consulting.

Les restriccions aplicades per la pandèmia del coronavirus han afectat tot tipus d’empreses, essent les de l’àmbit de l’esport de les més afectades: centres i instal·lacions esportives, però també empreses que organitzen esdeveniments esportius i subministradores de productes i serveis. Tot i això, algunes d’aquestes han aconseguit tirar endavant gràcies a la diversificació dels seus serveis i també amb la internacionalització.

En el cas de Competize, Klara Stepanova explica que la facturació ha baixat molt des de l’inici de la pandèmia, ja que “tot i centrar-nos en la digitalització de la indústria esportiva, treballem amb esdeveniments físics i les restriccions aplicades a aquests ens afecten de manera directa”. Pel que fa a Onalabs, empresa que desenvolupa dispositius biomèdics per mesurar diferents biomarcadors, “la pandèmia ens ha retardat el desenvolupament: ens ha costat accedir als laboratoris en alguns moments, hem tingut problemes de subministrament, amb les validacions amb esportistes i pacients i també amb els inversors, que han frenat les seves aportacions”, explica Josep  Cardona. Així mateix, Sports Tourism  Consulting, dedicada a la consultoria en turisme i esport, ha tingut un descens d’un 30% de la facturació. Tot i això “hem pogut continuar treballant a un ritme diferent i amb restriccions”, explica Maurici Carbó.

Stepanova explica que “la diversificació ens ha ajudat en aquest crisi”. Competize treballa amb diferents esports però “amb la COVID ens hem centrat en la gestió d’esdeveniments digitals, com ara videojocs, en lligues o tornejos d’esports com pàdel o tennis, que s’han pogut continuar celebrant encara que amb restriccions, i també en diferents països per aprofitar la flexibilització de les restriccions en cada moment”. Josep Cardona explica que en el cas d’Onalabs han prioritzat els projectes de salut, “que precisament s’han vist afavorits per la pandèmia ja que els hospitals estan prioritzant la monitorització remota”. En el cas d’Sports Tourism Consulting la pandèmia els ha servit per “analitzar i repensar els serveis i enfocar encara més en la sostenibilitat en el turisme i els esdeveniments esportius i incorporar-ho també en la tecnologia i la proposta de valor”.

En aquests moments de baixada de la demanda, les empreses també han aprofitat per treballar diversos aspectes dels seus negocis amb el focus posat en el futur. És el cas de Competize, que ha treballat per “consolidar el negoci i millorar el posicionament online, una inversió que esperem que doni fruits aviat”. Per Onalabs, a mesura que s’aixequin les restriccions, “podrem anar accelerant les validacions dels nostres dispositius amb un accés més normalitzat a centres sanitaris i esportius i això ens permetrà consolidar la feina feta”. La flexibilització de la mobilitat és la clau per millorar les perspectives i, en aquest sentit, Maurici Carbó creu que, en relació turisme, “fins i tot hi pot haver-hi un efecte repunt i crida cap l’entorn natural que fins i tot caldrà gestionar; creiem que el 2021 hi haurà un dinamisme important”.

ALTRES NOTÍCIES

INDESCAT va participar els dies 2 i 3 d’abril a la reunió presencial del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Debrecen (Hongria). Durant la trobada, es va abordar l’estat actual de la convocatòria oberta (Open Call), una fase clau del projecte liderada per INDESCAT i ACCIÓ. Aquesta convocatòria té per objectiu identificar i seleccionar PIMEs de les diferents regions representades al consorci per implementar projectes d’innovació col·laborativa. Es preveu seleccionar un total de 24 empreses, cadascuna de les quals rebrà un finançament de 30.500 € per al desenvolupament dels seus projectes.

Entrevistem Paco Ruano, president de Lleuresport, entitat barcelonina amb més de 30 anys d'història que ha apostat decididament per una gestió esportiva amb vocació social i integradora. "Hem entès que hem d’anar a buscar la població amb més dificultats per accedir a l’esport, no només esperar que vingui", afirma Ruano. La seva visió combina sostenibilitat, innovació tecnològica i salut, amb projectes com la creació de la figura del Responsable d’Innovació i la millora energètica de les instal·lacions. Ara, l'entitat es focalitza plenament en el sector esportiu, amb l’objectiu de créixer dins l’àmbit concessional.

Més d'una vintena de professionals de la indústria de l'esport han assistit a la segona edició de l'Esmorzar INDESCAT, que hem realitzat a la Fundació Carulla. La sessió, adreçada a organitzacions de la indústria de l'esport interessades a conèixer detalladament què és INDESCAT i quins beneficis comporta formar part d'aquesta comunitat, ha permès, als assistents, descobrir els projectes innovadors i serveis exclusius que ofereix el clúster.

Els passats dies 11 i 12 de març, Barcelona es va convertir en l'epicentre de la sostenibilitat esportiva amb la trobada presencial del projecte europeu ESMIS. INDESCAT, el clúster català de la indústria de l'esport, va acollir els diferents partners d'aquesta iniciativa que busca transformar les instal·lacions esportives per fer-les més sostenibles i eficients.

La 12a jornada EFISport va incloure, com a novetat, experiències  internacionals sobre mesures sostenibles i innovació en eficiència energètica  gràcies al projecte europeu ESMIS, que compta amb la participació d’INDESCAT. L’esdeveniment  anual, que va posar també èmfasi en noves tecnologies aplicades a l’eficiència  energètica en instal·lacions esportives, va estar organitzat per INDESCAT i va  comptar amb Sports & Landscape com a main sponsor i amb Fluidra com  a corporate sponsor. Durant la jornada, celebrada el 12 de març a  l’Espai Endesa de Barcelona i que va comptar amb més de 160 professionals,  també s’hi va poder visitar el Marketplace EFISport, on s’hi van presentar  solucions, productes i serveis per al manteniment i la implementació de mesures  d’eficiència energètica. 

El passat dijous 6 de març, INDESCAT va reunir a diferents universitats i centre formatius de l’esport adherits a INDESCAT per compartir informació i necessitats, dissenyar possibles projectes conjunts i aportar solucions als reptes del futur que es presenten en el sector en concret.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies