NOTÍCIES

ESMIS: Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities

Els models tradicionals d'instal·lacions esportives han demostrat no estar prou preparats per abordar els desafiaments de sostenibilitat. D’altra banda, els costos creixents de l'energia i la climatologia que provoca una creixent escassetat d'aigua compliquen, encara més, la situació. A més, la majoria de les instal·lacions esportives a Europa es van construir abans del 1990, sense considerar criteris d'eficiència energètica. Per tot plegat, és primordial un canvi transformador cap a pràctiques de gestió sostenible.

INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport, que coneix el paper fonamental de les instal·lacions esportives en el benestar i el desenvolupament de la societat, participa al projecte ESMIS (Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities), que té com a objectiu transformar aquests equipaments en estructures totalment sostenibles.

En el marc del projecte, el clúster català de la indústria de l’esport és el responsable d’impulsar i elaborar directrius per a l'èxit d'instal·lacions esportives sostenibles, la promoció i la difusió d'aquests equipaments i la valoració de la viabilitat de la Xarxa Europea d'Instal·lacions Esportives Sostenibles.

INDESCAT, a través del grup de treball “Eficiència energètica en instal·lacions esportives”, ja ha començat a definir quins han de ser els passos necessaris per assolir la transició energètica en l'àmbit de la indústria esportiva. Un d’ells és l’intercanvi de bones pràctiques i solucions innovadores amb altres països. Aquests aprenentatges serviran d’inspiració per optimitzar l'ús de l'energia gràcies a la reducció dels seus consums i costos, de manera que es puguin aplicar als centres esportius de tot Catalunya. D’altra banda, es treballarà amb el ferm propòsit de recollir i monitoritzar indicadors que permetin conèixer els costos associats al consum de recursos hídrics i energètics, així com altres paràmetres avaluadors. L'objectiu d’aquesta monitorització és obtenir dades reals i verificables, accessibles per a tots els centres, que puguin utilitzar-se com a referència per fer el seguiment de la seva evolució i per comparar-se amb altres instal·lacions esportives.

Totes aquestes accions han de servir no només per aconseguir instal·lacions més eficients, sostenibles i compromeses amb el medi ambient, sinó que també han de permetre millorar la percepció dels usuaris. Amb un enfocament sostenible, a banda que es redueixen els costos operatius, també es millora la satisfacció i la fidelització dels clients. A més, sumat a una comunicació efectiva, es contribueix a l'engagement dels usuaris i a millorar la reputació de les organitzacions.

El projecte ESMIS

El projecte ESMIS aprofitarà col·laboracions intersectorials, intercanvi de coneixements i intervencions polítiques per assolir els reptes definits amb la finalitat de liderar un canvi de paradigma. En difondre coneixements crítics i lliçons apreses, el projecte té com a objectiu potenciar la presa de decisions informades i la implementació de millors pràctiques al conjunt d’Europa, alhora que fomentar un sector esportiu més sostenible i resilient que s'alineï amb els objectius econòmics, socials i ambientals.

El projecte, que té un pressupost total de gairebé 400.000 euros, està liderat pel Cluster Sports and Technology, dels Països Baixos, i hi participen, a més d’INDESCAT, la European Platform for Sport Innovation (EPSI), les entitats esportives Olympiacos SFP i Sport Ireland, i la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM).

El llançament d’aquest projecte europeu es va celebrar els dies 4 i 5 de març a Eindhoven, Països Baixos. A les jornades inicials es va aprofundir en el concepte d'innovació en instal·lacions esportives i es van establir les bases per a un futur on la sostenibilitat ocupi un lloc central al món de l'esport.

Més informació a la web del projecte ESMIS


ALTRES NOTÍCIES

Entrevistem a Susana Vega, fundadora de Tūwā Barcelona, una start-up que connecta els sectors de l’esport i el turisme per contribuir al desenvolupament d’esdeveniments esportius sostenibles i productes circulars. "Formem part activa d'un canvi imperiós de paradigma global: Barcelona necessita amb urgència una canvi de model de gestió i posicionament turístic. Cal protegir els nostres recursos naturals, humans i culturals liderant amb l'exemple professional", apunta Vega. 

Els socis d'INDESCAT teniu l'oportunitat de participar a grups de treball reduïts, on es plantegen i analitzen diferents temes (fitness i salut, outdoor i turisme esportiu, empresa saludable i esport corporatiu, eficiència energètica, etc). Els grups de treball són l’eina principal per al desenvolupament de les actuacions d’INDESCAT. A continuació, especifiquem quines seran les activitats que es duran a terme a partir de setembre en els diferents grup de treball.

INDESCAT va  celebrar ahir l’Assemblea General Ordinària juntament amb el 14è aniversari del  clúster. Ho va fer en un acte que va aplegar més d’un centenar d’assistents i  que va tenir lloc al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). El programa  d’enguany va tenir com a protagonista la presentació d’un avançament de l’INDESCAT Trends 2024, un estudi on  s’exposen insights i perspectives  sobre les principals tendències d’altres indústries que transformaran el sector  de l’esport. A més, l’acte va incloure una ponència sobre com afrontar amb èxit  la transformació digital de les empreses de la indústria de l’esport, a càrrec  d’Aleix Valls, i una dinàmica de captació de reaccions mitjançant una aplicació  de l’empresa Emogg. L’esdeveniment, que també va servir per retre comptes de  l’activitat i el pressupost del darrer període, i per presentar les activitats  i previsions futures del clúster, va finalitzar amb un còctel networking que va  reunir múltiples agents del sector esportiu.

Prop  d’una vintena de directius d'instal·lacions esportives (equips de gestió,  direccions d'instal·lacions i responsables de manteniment) han completat avui el  5è Curs  EFISport: Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, una excel·lent  oportunitat per poder assolir una visió completa de les bases des gestió  eficient de les instal·lacions esportives des del punt de vista energètic. Al  llarg de les nou sessions de la formació s’han tractat temes com la  monitorització de consums a partir de la Intel·ligència Artificial, la domòtica,  i els sistemes més sostenibles de reutilització i estalvi d'aigua.

Entrevistem a Ricard Galindo, CEO de Eikonos, una empresa de  serveis audiovisuals especialitzada a oferir als clients el  millor suport en tecnologia audiovisual per a cadascun dels seus projectes i  organització d'esdeveniments. Galindo destaca que, en esdeveniments esportius, una de les novetats és la radiofreqüència: "Oferim la possibilitat de crear una xarxa privada per poder transmetre senyal en streaming en una zona on hi ha zero cobertura.  Poden ser curses de muntanya, curses d’esquí o travesses of road de tot tipus; donem la possibilitat de compartir-ho a les xarxes en directe".

El CEO d'Eikonos explica que fins ara han dut a terme "les rodes de premsa de presentació de la copa Americà, del Dakar, tot el disseny de LEDS de la Kings i Queens League, les instal·lacions audiovisuals per MOTOGP, el mapping sobre pistes de la inauguració dels mundials d'esquí d'Andorra, els X-games, els Roller Games, també dels mundials de natació, Final Six de waterpolo etc." i especifica que ara "el nostre repte és mantenir-nos a la primera línia de les novetats tecnològiques. Podem tenir sinergies amb totes aquelles empreses d'INDESCAT que en un moment donat necessitin potenciar la comunicació audiovisual dels seus esdeveniments". 

INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport, que coneix el paper fonamental de les instal·lacions esportives en el benestar i el desenvolupament de la societat, participa al projecte ESMIS (Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities), que té com a objectiu transformar aquests equipaments en estructures totalment sostenibles.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies