Els models tradicionals d'instal·lacions esportives han demostrat no estar prou preparats per abordar els desafiaments de sostenibilitat. D’altra banda, els costos creixents de l'energia i la climatologia que provoca una creixent escassetat d'aigua compliquen, encara més, la situació. A més, la majoria de les instal·lacions esportives a Europa es van construir abans del 1990, sense considerar criteris d'eficiència energètica. Per tot plegat, és primordial un canvi transformador cap a pràctiques de gestió sostenible.
INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport, que coneix el paper fonamental de les instal·lacions esportives en el benestar i el desenvolupament de la societat, participa al projecte ESMIS (Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities), que té com a objectiu transformar aquests equipaments en estructures totalment sostenibles.
En el marc del projecte, el clúster català de la indústria de l’esport és el responsable d’impulsar i elaborar directrius per a l'èxit d'instal·lacions esportives sostenibles, la promoció i la difusió d'aquests equipaments i la valoració de la viabilitat de la Xarxa Europea d'Instal·lacions Esportives Sostenibles.
INDESCAT, a través del grup de treball “Eficiència energètica en instal·lacions esportives”, ja ha començat a definir quins han de ser els passos necessaris per assolir la transició energètica en l'àmbit de la indústria esportiva. Un d’ells és l’intercanvi de bones pràctiques i solucions innovadores amb altres països. Aquests aprenentatges serviran d’inspiració per optimitzar l'ús de l'energia gràcies a la reducció dels seus consums i costos, de manera que es puguin aplicar als centres esportius de tot Catalunya. D’altra banda, es treballarà amb el ferm propòsit de recollir i monitoritzar indicadors que permetin conèixer els costos associats al consum de recursos hídrics i energètics, així com altres paràmetres avaluadors. L'objectiu d’aquesta monitorització és obtenir dades reals i verificables, accessibles per a tots els centres, que puguin utilitzar-se com a referència per fer el seguiment de la seva evolució i per comparar-se amb altres instal·lacions esportives.
Totes aquestes accions han de servir no només per aconseguir instal·lacions més eficients, sostenibles i compromeses amb el medi ambient, sinó que també han de permetre millorar la percepció dels usuaris. Amb un enfocament sostenible, a banda que es redueixen els costos operatius, també es millora la satisfacció i la fidelització dels clients. A més, sumat a una comunicació efectiva, es contribueix a l'engagement dels usuaris i a millorar la reputació de les organitzacions.
El projecte ESMIS
El projecte ESMIS aprofitarà col·laboracions intersectorials, intercanvi de coneixements i intervencions polítiques per assolir els reptes definits amb la finalitat de liderar un canvi de paradigma. En difondre coneixements crítics i lliçons apreses, el projecte té com a objectiu potenciar la presa de decisions informades i la implementació de millors pràctiques al conjunt d’Europa, alhora que fomentar un sector esportiu més sostenible i resilient que s'alineï amb els objectius econòmics, socials i ambientals.
El projecte, que té un pressupost total de gairebé 400.000 euros, està liderat pel Cluster Sports and Technology, dels Països Baixos, i hi participen, a més d’INDESCAT, la European Platform for Sport Innovation (EPSI), les entitats esportives Olympiacos SFP i Sport Ireland, i la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM).
El llançament d’aquest projecte europeu es va celebrar els dies 4 i 5 de març a Eindhoven, Països Baixos. A les jornades inicials es va aprofundir en el concepte d'innovació en instal·lacions esportives i es van establir les bases per a un futur on la sostenibilitat ocupi un lloc central al món de l'esport.
Més informació a la web del projecte ESMIS
Vídeo del projecte ESMIS