NOTÍCIES

ESMIS: Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities

Els models tradicionals d'instal·lacions esportives han demostrat no estar prou preparats per abordar els desafiaments de sostenibilitat. D’altra banda, els costos creixents de l'energia i la climatologia que provoca una creixent escassetat d'aigua compliquen, encara més, la situació. A més, la majoria de les instal·lacions esportives a Europa es van construir abans del 1990, sense considerar criteris d'eficiència energètica. Per tot plegat, és primordial un canvi transformador cap a pràctiques de gestió sostenible.

INDESCAT, el clúster català de la indústria de l’esport, que coneix el paper fonamental de les instal·lacions esportives en el benestar i el desenvolupament de la societat, participa al projecte ESMIS (Enhance Sustainable Measures in Sports Facilities), que té com a objectiu transformar aquests equipaments en estructures totalment sostenibles.

En el marc del projecte, el clúster català de la indústria de l’esport és el responsable d’impulsar i elaborar directrius per a l'èxit d'instal·lacions esportives sostenibles, la promoció i la difusió d'aquests equipaments i la valoració de la viabilitat de la Xarxa Europea d'Instal·lacions Esportives Sostenibles.

INDESCAT, a través del grup de treball “Eficiència energètica en instal·lacions esportives”, ja ha començat a definir quins han de ser els passos necessaris per assolir la transició energètica en l'àmbit de la indústria esportiva. Un d’ells és l’intercanvi de bones pràctiques i solucions innovadores amb altres països. Aquests aprenentatges serviran d’inspiració per optimitzar l'ús de l'energia gràcies a la reducció dels seus consums i costos, de manera que es puguin aplicar als centres esportius de tot Catalunya. D’altra banda, es treballarà amb el ferm propòsit de recollir i monitoritzar indicadors que permetin conèixer els costos associats al consum de recursos hídrics i energètics, així com altres paràmetres avaluadors. L'objectiu d’aquesta monitorització és obtenir dades reals i verificables, accessibles per a tots els centres, que puguin utilitzar-se com a referència per fer el seguiment de la seva evolució i per comparar-se amb altres instal·lacions esportives.

Totes aquestes accions han de servir no només per aconseguir instal·lacions més eficients, sostenibles i compromeses amb el medi ambient, sinó que també han de permetre millorar la percepció dels usuaris. Amb un enfocament sostenible, a banda que es redueixen els costos operatius, també es millora la satisfacció i la fidelització dels clients. A més, sumat a una comunicació efectiva, es contribueix a l'engagement dels usuaris i a millorar la reputació de les organitzacions.

El projecte ESMIS

El projecte ESMIS aprofitarà col·laboracions intersectorials, intercanvi de coneixements i intervencions polítiques per assolir els reptes definits amb la finalitat de liderar un canvi de paradigma. En difondre coneixements crítics i lliçons apreses, el projecte té com a objectiu potenciar la presa de decisions informades i la implementació de millors pràctiques al conjunt d’Europa, alhora que fomentar un sector esportiu més sostenible i resilient que s'alineï amb els objectius econòmics, socials i ambientals.

El projecte, que té un pressupost total de gairebé 400.000 euros, està liderat pel Cluster Sports and Technology, dels Països Baixos, i hi participen, a més d’INDESCAT, la European Platform for Sport Innovation (EPSI), les entitats esportives Olympiacos SFP i Sport Ireland, i la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM).

El llançament d’aquest projecte europeu es va celebrar els dies 4 i 5 de març a Eindhoven, Països Baixos. A les jornades inicials es va aprofundir en el concepte d'innovació en instal·lacions esportives i es van establir les bases per a un futur on la sostenibilitat ocupi un lloc central al món de l'esport.

Més informació a la web del projecte ESMIS

Vídeo del projecte ESMIS


ALTRES NOTÍCIES

Saps que a través del "Kit Consulting" pots obtenir finançament per donar un nou salt en el procés de transformació digital de la teva empresa? El programa “Kit Consulting” té com a objectiu donar suport a les PIMES en la seva estratègia de transformació digital i es puguin mantenir competitives en aquest entorn empresarial a constant evolució.

Aquest mes de novembre, INDESCAT ha impulsat quatre accions significatives que tenen el seu origen en les propostes i resultats generats pels seus Grups de Treball d'Outdoor i Turisme Esportiu, el d'Empresa Saludable i Esport Corporatiu, i també el de Fitness i Salut. Principalment, les accions han tingut un component interclúster i han estat el Tech4Travel Summit, el 1r Congrés d'Empresa Saludable de Catalunya, la Missió de Benchmarking a la Fira Interihotel de Madrid i el WeMind International Forum.

INDESCAT ha participat al 1r Congrés d'Empresa Saludable de Catalunya, organitzat per ACES (Associació Corporativa Empresa Saludable), amb la coordinació del panell referent als "Hàbits saludables a l’empresa"

INDESCAT ha acompanyat prop d'una desena d'empreses  i organitzacions del clúster (Eurofitness, Aerobic&Fitness, Gestiona, Euncet, North3, CET10, ègora, Waapiti) a Madrid en el marc de la Missió de Benchmarking a la Fira Interihotel, referent de disseny i interiorisme i que organitzava el Clúster AMBIT. INDESCAT ha organitzat aquest viatge de benchmarking i coneixement amb l’objectiu de descobrir les darreres tendències, innovacions i projectes en l’àmbit del hospitality design en un esdeveniment reconegut per ser catalitzador d’energia transformadora en el sector de disseny per a hotels i restaurants.

Entrevistem a Josep Maria Padullés, CEO de Chronojump, una empresa que aposta per la tecnologia oberta i la innovació per fer accessibles eines avançades d’anàlisi esportiva. "Els nostres dispositius són precisos, accessibles i ofereixen solucions pioneres com la mesura de força en rehabilitació i el control de resistència inercial, fet que ens posiciona com a referents a escala mundial", explica Padullés. A més, destaca que “el nostre objectiu és fer la tecnologia esportiva accessible a tothom amb un software lliure i gratuït, utilitzat per esportistes, grans clubs, universitats i hospitals a escala global”.

Césped Inteligente Grass-Twin és un projecte de recerca industrial liderat per INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, impulsat  per les empreses del clúster Fliwer Intelligence i Sports & Landscape, així  com Inolve NewTech i Rotimprés, i que compta amb la participació del clúster  Functional Print. La proposta rebrà un ajut per valor de 229.298€ del Ministeri  d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) a la innovació en l’àmbit de l’esport  i l’activitat física. El pressupost total del projecte —que pretén optimitzar  l’ús del reg en els camps de gespa—,  incloent-hi  la subvenció del MINCOTUR, és de 291.958€. INDESCAT ha assessorat i acompanyat  les empreses i entitats participants en la preparació, redacció i sol·licitud d’aquest  projecte de la indústria esportiva. D’altra banda, INDESCAT també ha aconseguit dos projectes, amb un ajut  global de més de 70.000 euros, finançats  pel programa d’iniciatives de reforç de la competitivitat per a projectes de  clústers d'ACCIÓ.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies