NOTÍCIES

Entrevista a Josep Maria Padullés, CEO de Chronojump

Entrevistem a Josep Maria Padullés, CEO de Chronojump, una empresa que aposta per la tecnologia oberta i la innovació per fer accessibles eines avançades d'anàlisi esportiva. "Els nostres dispositius són precisos, accessibles i ofereixen solucions pioneres com la mesura de força en rehabilitació i el control de resistència inercial, fet que ens posiciona com a referents a escala mundial", explica Padullés. A més, destaca que “el nostre objectiu és fer la tecnologia esportiva accessible a tothom amb un software lliure i gratuït, utilitzat per esportistes, grans clubs, universitats i hospitals a escala global”.

Chronojump és una empresa que crea tecnologia oberta per a l'anàlisi del rendiment esportiu, l'activitat física i la salut, amb eines per mesurar paràmetres com el salt, la força, la potència i la velocitat. D’on sorgeix la idea i la necessitat de crear aquesta eina?

A final dels anys vuitanta, el professor italià Carmelo Bosco va formar un petit grup d'investigadors europeus entre els quals hi havia el Josep M Padullés. Aquest grup va desenvolupar diferents eines per poder resoldre problemes que apareixien en els programes de recerca. Es van crear instruments de mesura, màquines, metodologies, etc. que es van utilitzar en recerca, tant del rendiment com en l'àmbit mèdic, i fins i tot per la NASA i l'Agència Europea de l'Espai.

A la mort del Dr. Bosco, l’any 2003, Josep M Padullés i Xavier de Blas van decidir crear una institució que continués el llegat, alliberant les llicències, patents i marques que s’havien fet a l’etapa anterior. Amb l’objectiu de fer arribar la tecnologia a tothom que estigués interessat es va crear “Chronojump” i la primera versió del programa del mateix nom que es va compartir de forma lliure i gratuïta a Internet. Chronojump.org es converteix en un dels softwares més utilitzats en tot el món, que porta a la creació de nous dispositius que s’integren al citat programa.

Quines són les tecnologies més innovadores que Chronojump ofereix per a la mesura i anàlisi del rendiment esportiu?

Pel que fa a programa, s’ha aconseguit obtenir informació molt valuosa de les dades proporcionades pels dispositius connectats en diferents accions. Per exemple, dels tests de salts, a més d'obtenir les dades mecàniques de temps de contactes i vol, alçada, velocitat, força, potència, etc. s’obtenen les capacitats i els perfils musculars.

Per mesurar curses lineals o amb canvis de direcció hem dissenyat un sistema de barreres fotoelèctriques sense fils d’alta potència amb doble feix i processador intern, que eviten els dobles talls, tant per hardware com per software. Com a gran novetat, a més dels temps entre barreres, es calcula i mostren els gràfics de la velocitat instantània, així com l’acceleració, la força tenint en compte la resistència de l’aire i la potència generada.

Per casos en què es vol obtenir mesures mecàniques de cursa amb una precisió de mil·límetres hem dissenyat en un aparell anomenat Race Analyzer que permet obtenir les dades i les gràfiques en temps real, sense haver de fer servir sistemes molt més cars i menys precisos basats en radar o làser.

Actualment, s’ha posat de moda l’entrenament de la força basat en la velocitat (VBT) i hem de recordar que ja ho vàrem proposar en tres articles de principi dels anys 90. És per això que els sistemes de mesura i control en els que fem servir encoders lineals, a més de totes les dades mecàniques que proporcionen, també inclouen diferents sistemes de feedback avançats. 

Hi ha un sector en què som referents a escala mundial, és en els sistemes de mesura i control de màquines basades en resistència inercial rotacional. Els nostres dispositius s’han integrat a les màquines de diferents fabricants, ja que a més d’integrar-se a la plataforma Chronojump, proporcionen informacions imprescindibles per poder treballar correctament amb sistemes de resistència inercial.

També s’han desenvolupat diferents dispositius de mesura de la força que són molt utilitzats en entrenament i salut, especialment en el camp de la rehabilitació. Aquests dispositius permeten analitzar la dinàmica de la força en qualsevol situació, tant isomètrica com dinàmica.

Quin paper creieu que jugarà la intel·ligència artificial i el big data en el futur de les vostres tecnologies d'anàlisi esportiva?

El fet de disposar de grans volums de dades mecàniques, fisiològiques, tècniques, tàctiques, etc., fa que sigui quasi impossible el fet de poder tractar i obtenir informacions rellevants sobre els esportistes i les accions que es produeixen a l’esport. 

La IA pot ser, i de fet és, una eina extraordinària per tractar grans volums d’informació en temps molt reduïts.

Quins avantatges tenen els usuaris de Chronojump en comparació amb altres solucions similars en el mercat?

Els dispositius desenvolupats per Chronojump són resistents, fàcils d’utilitzar, fiables, precisos i estan referenciats en més de 1400 articles. Actualment, és usat tant per esportistes individuals com per grans clubs, universitats, centres d’alt rendiment, hospitals, etc.

La base del sistema és el software, sempre lliure i gratuït, que s'actualitza constantment i que està en diferents de sistemes operatius: Linux, Windows, macOS i ChromeOS. En aquesta plataforma s’integren diferents tipus d’instruments de mesura, es pot treballar amb diferents grups o equips, es poden gestionar les dades obtingudes sobre el programa en diferents ordinadors, a més de poder exporta-les en altres formats. 

Dins del programa s’han integrat videojocs que permeten fer entrenaments al mateix temps que s’està jugant.

Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius teniu?

Poder millorar els processos de fabricació i distribució

Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses creus que podeu crear sinergies i per què?

Podríem col·laborar amb diferents tipus d'empreses, tant en la part de disseny, com de prototipatge i fabricació. També seria interessant integrar eines d'IA a la plataforma (software) Chronojump

Què creieu que us pot aportar formar part d'un clúster com INDESCAT?

Ser membre d'un clúster con INDESCAT ens permet compartir experiències, visualitzar els nostres productes en el sector, tenir informació de nous productes, poder accedir a projectes, ajuts i finançament.

ALTRES NOTÍCIES

Saps que a través del "Kit Consulting" pots obtenir finançament per donar un nou salt en el procés de transformació digital de la teva empresa? El programa “Kit Consulting” té com a objectiu donar suport a les PIMES en la seva estratègia de transformació digital i es puguin mantenir competitives en aquest entorn empresarial a constant evolució.

Aquest mes de novembre, INDESCAT ha impulsat quatre accions significatives que tenen el seu origen en les propostes i resultats generats pels seus Grups de Treball d'Outdoor i Turisme Esportiu, el d'Empresa Saludable i Esport Corporatiu, i també el de Fitness i Salut. Principalment, les accions han tingut un component interclúster i han estat el Tech4Travel Summit, el 1r Congrés d'Empresa Saludable de Catalunya, la Missió de Benchmarking a la Fira Interihotel de Madrid i el WeMind International Forum.

INDESCAT ha participat al 1r Congrés d'Empresa Saludable de Catalunya, organitzat per ACES (Associació Corporativa Empresa Saludable), amb la coordinació del panell referent als "Hàbits saludables a l’empresa"

INDESCAT ha acompanyat prop d'una desena d'empreses  i organitzacions del clúster (Eurofitness, Aerobic&Fitness, Gestiona, Euncet, North3, CET10, ègora, Waapiti) a Madrid en el marc de la Missió de Benchmarking a la Fira Interihotel, referent de disseny i interiorisme i que organitzava el Clúster AMBIT. INDESCAT ha organitzat aquest viatge de benchmarking i coneixement amb l’objectiu de descobrir les darreres tendències, innovacions i projectes en l’àmbit del hospitality design en un esdeveniment reconegut per ser catalitzador d’energia transformadora en el sector de disseny per a hotels i restaurants.

Entrevistem a Josep Maria Padullés, CEO de Chronojump, una empresa que aposta per la tecnologia oberta i la innovació per fer accessibles eines avançades d’anàlisi esportiva. "Els nostres dispositius són precisos, accessibles i ofereixen solucions pioneres com la mesura de força en rehabilitació i el control de resistència inercial, fet que ens posiciona com a referents a escala mundial", explica Padullés. A més, destaca que “el nostre objectiu és fer la tecnologia esportiva accessible a tothom amb un software lliure i gratuït, utilitzat per esportistes, grans clubs, universitats i hospitals a escala global”.

Césped Inteligente Grass-Twin és un projecte de recerca industrial liderat per INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, impulsat  per les empreses del clúster Fliwer Intelligence i Sports & Landscape, així  com Inolve NewTech i Rotimprés, i que compta amb la participació del clúster  Functional Print. La proposta rebrà un ajut per valor de 229.298€ del Ministeri  d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) a la innovació en l’àmbit de l’esport  i l’activitat física. El pressupost total del projecte —que pretén optimitzar  l’ús del reg en els camps de gespa—,  incloent-hi  la subvenció del MINCOTUR, és de 291.958€. INDESCAT ha assessorat i acompanyat  les empreses i entitats participants en la preparació, redacció i sol·licitud d’aquest  projecte de la indústria esportiva. D’altra banda, INDESCAT també ha aconseguit dos projectes, amb un ajut  global de més de 70.000 euros, finançats  pel programa d’iniciatives de reforç de la competitivitat per a projectes de  clústers d'ACCIÓ.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies