Entrevistem Anna Llorella, cofundadora de Sweanty que ofereixen "un pegat d'un sol ús que analitza la suor dels esportistes i es comunica amb el telèfon mòbil de l'usuari per informar-lo sobre les sals que ha perdut a través de la suor, paràmetre directament relacionat amb la hidratació. A més d'aquesta informació, la solució de Sweanty proposa una pauta d'hidratació completament personalitzada a l'esportista".
Llorella apunta que "podem crear sinergies amb tot tipus de clubs esportius, centres d'entrenament o gimnasos on hi puguin haver esportistes interessats amb la nostra solució. Per altra banda, i més enfocat a la tecnologia, pensem que podem col·laborar amb qualsevol empresa tecnològica que ofereixi serveis o solucions complementaries amb la nostra". L'objectiu de Sweanty per a finals del 2023 és "tenir el producte del tot desenvolupat i escalable", afegeix la seva cofundadora.
Sweanty desenvolupa pegats que analitzen la composició iònica de la suor dels esportistes per oferir nous serveis que els assegurin el benestar i el rendiment en cada entrenament. Explica'ns exactament en què consisteixen i com funcionen. Quins efectes i beneficis poden aportar els vostres dispositius a l'esportista?
La solució que oferim consisteix en un pegat d'un sol ús que analitza la suor dels esportistes i es comunica amb el telèfon mòbil de l'usuari per informar-lo sobre les sals que ha perdut a través de la suor, paràmetre directament relacionat amb la hidratació. A més d'aquesta informació, la solució de Sweanty proposa una pauta d'hidratació completament personalitzada a l'esportista. D'aquesta manera i seguint les pautes d'ingesta de productes de nutrició esportiva que li recomanem, l'esportista assoleix el seu màxim rendiment sense exposar-se al risc de patir lesions derivades de la deshidratació.
La start-up va ser fundada el juliol de 2021, però, d'on va sorgir la idea d'iniciar un projecte així?
Fa uns cinc anys que l'equip fundador de la companyia va començar a treballar conjuntament a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, un centre del CSIC, dins el marc d'un projecte europeu liderat per la Dra. Neus Sabaté, sòcia de Sweanty. Arran d'aquest projecte l'equip va inventar la tecnologia que fa possible la solució de Sweanty, una bateria de paper sensora de conductivitat. La idea de negoci sorgeix de l'exploració de les possibles aplicacions d'aquesta tecnologia. L'equip ha treballat intensament en les aplicacions relacionades amb la suor, analitzant i estudiant el seu comportament en diferents àmbits i ha trobat l'oportunitat de prevenir episodis de deshidratació gràcies a l'anàlisi de la suor que li permet fer la tecnologia pròpia.
Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius teniu?
Durant l'any 2023 estarem focalitzades en acabar de desenvolupar el producte, ja que avui dia tenim una versió de la solució que ens permet oferir-la a clients, però no és escalable encara. Per tant, l'objectiu per finals del 2023 és tenir el producte del tot desenvolupat i escalable. Per altra banda, i crec que com a repte per a la majoria de start-ups en aquestes fases inicials, el gran repte és trobar el finançament. En el nostre cas, hem rebut una ajuda pública que promou la Generalitat de Catalunya des d'ACCIÓ, la Startup Capital, que ens ajudarà molt en aquest desenvolupament; tot i així, aquesta no és suficient i estem buscant finançament privat per a complementar-la. Si pensem més a llarg termini, apareixen els reptes que comporta tirar endavant el nostre model de negoci i pla de negoci, és a dir, en primer lloc, aconseguir la validació clínica de la nostra solució, en el nostre cas i com que el nostre producte és un dispositiu mèdic, sense aquesta validació no podem arribar al mercat. Un cop al mercat, tindrem dos grans reptes: per una banda, aconseguir captar els clients al ritme que ens hem marcat seguint la millor estratègia i, evidentment, tenir les capacitats de produir el producte per satisfer la demanda.
Dins de la vostra indústria, qui podria ser un referent internacional per vosaltres, sigui una empresa o un entorn?
Un referent en el nostre cas podria ser Garmin, una empresa que monitoritza diferents paràmetres en els esportistes i fa un seguiment del seu rendiment. Garmin està present en els rellotges de molts esportistes i els acompanya en els seus entrenaments i competicions, per això, Sweanty el veu com un referent.
Per altra banda, la tecnologia de Sweanty és una tecnologia molt versàtil, gràcies a això i a l'expertesa de l'equip en ciència i tecnologia, el desenvolupament tecnològic de Sweanty no acabarà en aquest producte, sinó que té l'objectiu d'oferir noves solucions a la societat gràcies a aquesta tecnologia. En aquest sentit, un referent és el Dr.John Rogers, un famós investigador d'Estats Units que ha desenvolupat múltiples solucions innovadores a problemes actuals del sector que Sweanty es focalitza, el dels dispositius mèdics, moltes d'elles s'han transferit a empreses.
Quins creieu que són els punts forts i els aspectes a millorar de l'ecosistema emprenedor a Catalunya?
Crec que hi ha molts espais de networking que ens permeten als emprenedors estar en contacte entre nosaltres i ajudar-nos amb les experiències d'uns i altres en aquestes etapes inicials plenes de dificultats; en incubadores, jornades i fires, entre d'altres. Per altra banda, les ajudes públiques són escasses i la cerca de finançament privat no és gens fàcil i menys sense ningú que et guiï o t'ajudi a enfocar aquest procés.
Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses creus que podeu crear sinergies i per què?
Per una banda, podem crear sinergies amb tot tipus de clubs esportius, centres d'entrenament o gimnasos on hi puguin haver esportistes interessats amb la nostra solució, ja que a dia d'avui ja tenim una versió de la nostra solució que ens permet oferir-la a clients. També, de cara a les fases de validació del producte, poder col·laborar amb algun centre d'aquest tipus ens seria de gran ajuda. Per altra banda, i més enfocat a la tecnologia, pensem que podem crear sinergies amb qualsevol empresa tecnològica que ofereixi serveis o solucions complementaries amb la nostra.
Què creieu que us pot aportar formar part d'un clúster com INDESCAT?
Estar al dia de l'activitat del sector esportiu a Catalunya, així com trobar col·laboracions que ens ajudin a donar l'impuls necessari a l'empresa, tant en l'etapa de desenvolupament tecnològic, com la de validació de la solució i en la cerca de finançament.