Tecnologia, Big Data i analítica: la transformació de l’esport

per Gisela Andrés,


La tecnologia, el Big Data i l'analítica i la seva incidència en la transformació de l'esport van protagonitzar ahir la 8a edició de la Jornada del Màster en Direcció i Gestió de l'Esport de  la UPF Barcelona School of Management, organitzada pel mateix màster, amb la col·laboració d'INDESCAT.

La jornada, que duia per títol ‘Tecnologia,  Big Data i analítica: la transformació de l'esport’, va incloure diverses ponències i taules rodones amb destacats experts especialitzats en tecnologia i esport.

A la benvinguda, el degà de la UPF Barcelona School of Management, Oriol Amat va fer èmfasi en què el sector esportiu és un dels més rellevants de l'economia catalana i que representa un 2% del PIB.

La primera ponència i posterior debat, moderats pel director del Màster en Direcció i Gestió Esportiva, Carles Murillo, va tenir com a principal protagonista l'empresa N3xt Sports, membre  d'INDESCAT. Mounir Zok, director de l'empresa, va començar la xerrada posant en peu tot el públic per a fer què els assistents es mesuressin les pròpies pulsacions a través d'una web a què es pot accedir des del mòbil.

Durant la ponència, Zok va explicar l'evolució de la tecnologia en l'esport d'alt rendiment i va posar èmfasi en el fet que s'ha aconseguit millorar la vida professional dels esportistes, però que encara hi ha marge de millora en certs aspectes de la vida privada de molts d'ells. Com a exemple de factor clau ha explicat que “la qualitat de la son és de vital importància per a la pràctica de l'esport. Mesurar cada matí ‘la benzina’ d'un esportista és clau per a millorar el seu rendiment”.

Tot seguit, el CEO d’Al Kamel Systems, José Luis García, va centrar la seva intervenció en les aplicacions de la realitat augmentada i l'explotació de les dades en l'esport. Va destacar la tecnologia MYLAPS, molt útil per a mesurar, publicar i analitzar els resultats de les competicions i els entrenaments de corredors i atletes. També va explicar el funcionament del sistema de cronometratge actual a la Fórmula E, que aplica la realitat augmentada per aconseguir el màxim detall en els grafismes de la televisió.

Marc Bigas, fundador de Skitude, i Ivan Llonch, cofundador de Patadon, van ser els  encarregats, juntament amb el moderador i clúster manager d’INDESCAT, Alex Rivera, de presentar casos pràctics de l'aplicació de la tecnologia en l'esport per part de start-ups esportives. Skitude  és membre d’INDESCAT i Patadon és participant del programa d'emprenedoria  INDESUP!

En la presentació que va fer Ivan Llonch va posar com a exemple la tecnologia en el món del golf, destinada a millorar l'experiència del fabricant, el retailer i el client.

Patadon, que aposta per potenciar l'ecommerce, ha invertit i desenvolupat la tecnologia necessària per poder optimitzar la gestió dels recursos, la logística i l'anàlisi del seu negoci i els seus clients, professionalitzant així el punt de venda.

Ha aconseguit objectius com apropar la marca al consumidor final; convertir tots els punts de venda en punts de distribució logística, amb un model d'stock col·laboratiu; traslladar el seu model a altres esports i obrir camí en el mercat internacional.

De la seva banda, el fundador de Skitude, Marc Bigas, va exposar que l'objectiu principal de l'start-up és millorar l'experiència dels esquiadors. Això ho fan mitjançant una aplicació que posa a disposició dels usuaris una gran quantitat de dades. Actualment tenen més d'un milió d'usuaris connectats a l’app i treballen en 900 estacions d'esquí de 40 països diferents.

Skitude, a més, aconsegueix aportar valor a les estacions gràcies a l'engagement que genera dels usuaris i també per les dades proporcionades pels propis esquiadors que es registren a l'app, que donen informació rellevant per a la millora dels serveis de les estacions.

Ja a la tarda, Pedro A. de Alarcón, Head of Big Data for Social Good & Sports Analytics de LUCA (Telefónica Data Unit), va destacar la importància de l’anàlisi de les dades en l'esport posant com a exemple el cas de Movistar Team i La Vuelta.

Va enumerar les eines utilitzades en cadascun dels escenaris i va explicar que “tecnologia i 'sport science' són els dos elements que milloren l'esport”. “El futur del ciclisme està en la predicció i intel·ligència”, va concloure.

Per a finalitzar la jornada, Marc Subirà, responsable de Data al FCBarcelona, va dedicar la seva intervenció a explicar la implementació de les noves tecnologies al club per a poder millorar el rendiment dels jugadors. Ho fan amb espais com el gimnàs intel·ligent, o amb elements com el vídeo panoràmic.

Amb les noves tecnologies i a través de tots els paràmetres i dades que se n'extreuen volen arribar a “fer objectiu allò que abans era subjectiu”. Segons Subirà, per a fer que les dades objectives arribin a entrenadors que abans no tenien ni veien cap tipus de dada, cal fer-les el més atractives i properes possible. “No volen una muntanya de dades, sinó veure vídeos indefinidament. I millor encara si un vídeoanalista els edita i els adapta per a què els entrenadors retinguin allò realment important i interessant d'analitzar”.INDESCAT – Catalan Sports Cluster

Espai Catalonia Clusters

Milà i Fontanals 14-26

08012 Barcelona

T. +34 937 824 474

info@indescat.org


Segueix-nos

Powered by:

  | Avís legal


Subscriu-te a la nostra newsletter