NOTÍCIES

Tecnologia, Big Data i analítica: la transformació de l’esport

La tecnologia, el Big Data i l'analítica i la seva incidència en la transformació de l'esport van protagonitzar ahir la 8a edició de la Jornada del Màster en Direcció i Gestió de l'Esport de  la UPF Barcelona School of Management, organitzada pel mateix màster, amb la col·laboració d'INDESCAT.

La jornada, que duia per títol ‘Tecnologia,  Big Data i analítica: la transformació de l'esport’, va incloure diverses ponències i taules rodones amb destacats experts especialitzats en tecnologia i esport.

A la benvinguda, el degà de la UPF Barcelona School of Management, Oriol Amat va fer èmfasi en què el sector esportiu és un dels més rellevants de l'economia catalana i que representa un 2% del PIB.

La primera ponència i posterior debat, moderats pel director del Màster en Direcció i Gestió Esportiva, Carles Murillo, va tenir com a principal protagonista l'empresa N3xt Sports, membre  d'INDESCAT. Mounir Zok, director de l'empresa, va començar la xerrada posant en peu tot el públic per a fer què els assistents es mesuressin les pròpies pulsacions a través d'una web a què es pot accedir des del mòbil.

Durant la ponència, Zok va explicar l'evolució de la tecnologia en l'esport d'alt rendiment i va posar èmfasi en el fet que s'ha aconseguit millorar la vida professional dels esportistes, però que encara hi ha marge de millora en certs aspectes de la vida privada de molts d'ells. Com a exemple de factor clau ha explicat que “la qualitat de la son és de vital importància per a la pràctica de l'esport. Mesurar cada matí ‘la benzina’ d'un esportista és clau per a millorar el seu rendiment”.

Tot seguit, el CEO d’Al Kamel Systems, José Luis García, va centrar la seva intervenció en les aplicacions de la realitat augmentada i l'explotació de les dades en l'esport. Va destacar la tecnologia MYLAPS, molt útil per a mesurar, publicar i analitzar els resultats de les competicions i els entrenaments de corredors i atletes. També va explicar el funcionament del sistema de cronometratge actual a la Fórmula E, que aplica la realitat augmentada per aconseguir el màxim detall en els grafismes de la televisió.

Marc Bigas, fundador de Skitude, i Ivan Llonch, cofundador de Patadon, van ser els  encarregats, juntament amb el moderador i clúster manager d’INDESCAT, Alex Rivera, de presentar casos pràctics de l'aplicació de la tecnologia en l'esport per part de start-ups esportives. Skitude  és membre d’INDESCAT i Patadon és participant del programa d'emprenedoria  INDESUP!

En la presentació que va fer Ivan Llonch va posar com a exemple la tecnologia en el món del golf, destinada a millorar l'experiència del fabricant, el retailer i el client.

Patadon, que aposta per potenciar l'ecommerce, ha invertit i desenvolupat la tecnologia necessària per poder optimitzar la gestió dels recursos, la logística i l'anàlisi del seu negoci i els seus clients, professionalitzant així el punt de venda.

Ha aconseguit objectius com apropar la marca al consumidor final; convertir tots els punts de venda en punts de distribució logística, amb un model d'stock col·laboratiu; traslladar el seu model a altres esports i obrir camí en el mercat internacional.

De la seva banda, el fundador de Skitude, Marc Bigas, va exposar que l'objectiu principal de l'start-up és millorar l'experiència dels esquiadors. Això ho fan mitjançant una aplicació que posa a disposició dels usuaris una gran quantitat de dades. Actualment tenen més d'un milió d'usuaris connectats a l’app i treballen en 900 estacions d'esquí de 40 països diferents.

Skitude, a més, aconsegueix aportar valor a les estacions gràcies a l'engagement que genera dels usuaris i també per les dades proporcionades pels propis esquiadors que es registren a l'app, que donen informació rellevant per a la millora dels serveis de les estacions.

Ja a la tarda, Pedro A. de Alarcón, Head of Big Data for Social Good & Sports Analytics de LUCA (Telefónica Data Unit), va destacar la importància de l’anàlisi de les dades en l'esport posant com a exemple el cas de Movistar Team i La Vuelta.

Va enumerar les eines utilitzades en cadascun dels escenaris i va explicar que “tecnologia i 'sport science' són els dos elements que milloren l'esport”. “El futur del ciclisme està en la predicció i intel·ligència”, va concloure.

Per a finalitzar la jornada, Marc Subirà, responsable de Data al FCBarcelona, va dedicar la seva intervenció a explicar la implementació de les noves tecnologies al club per a poder millorar el rendiment dels jugadors. Ho fan amb espais com el gimnàs intel·ligent, o amb elements com el vídeo panoràmic.

Amb les noves tecnologies i a través de tots els paràmetres i dades que se n'extreuen volen arribar a “fer objectiu allò que abans era subjectiu”. Segons Subirà, per a fer que les dades objectives arribin a entrenadors que abans no tenien ni veien cap tipus de dada, cal fer-les el més atractives i properes possible. “No volen una muntanya de dades, sinó veure vídeos indefinidament. I millor encara si un vídeoanalista els edita i els adapta per a què els entrenadors retinguin allò realment important i interessant d'analitzar”.


ALTRES NOTÍCIES

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa Brava Girona by Continental, que se celebra a Girona els dies 20, 21 i 22 de setembre, i INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen unir sinèrgies per potenciar el sector de l'esport.

La descarbonització de les instal·lacions esportives, la gestió de l’aigua,  les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics en gespa  artificial, la digitalització com a eina per a ajudar les instal·lacions  esportives a ser energèticament més eficients, i l’ús de la geotèrmia als  equipaments esportius. Aquests són els temes que es van tractar a EFISport  2024, que enguany va celebrar l’11a edició que va incloure, com a novetat, la  competició Open Innovation Challenge. L’esdeveniment anual, que va acollir més  de 170 assistents, està organitzat per INDESCAT, amb la col·laboració del  Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de la Bioenergia  de Catalunya (CBC) i el Catalan Water Partnership. Durant la jornada, celebrada  el 13 de març a l’INEFC de Barcelona, també s’hi va poder visitar el  Marketplace EFISport, on s’hi van presentar solucions, productes i serveis per  al manteniment i la implementació de mesures d’eficiència energètica.

El suport a través de dades, adaptat a les necessitats específiques de les pimes, és una de les pedres angulars del projecte I3-INSHAPE. INDESCAT, en representació de Catalunya, contribuirà a aquest projecte liderant el Paquet de Treball 3, la missió del qual és involucrar més pimes perquè contribueixin als casos d'inversió de les Flagships (pimes referents), ja desenvolupats en una fase anterior, a través de convocatòries obertes i llançar un segon corrent d'innovació interregional. Casos d’inversió recolzats pels serveis de suport de l’ecosistema I3-INSHAPE.

Entrevistem a Eric Planas, CEO de Turion, empresa especialitzada en equipacions esportives fetes amb teixits ecològics. "Oferim tot tipus de peça esportiva per clubs o col·lectius esportius, des d’una samarreta a un xandall esportiu o  fins i tot marxandatge promocional. A més, treballem amb teixits reciclats i orgànics des dels nostres inicis. La gran majoria de teixit que utilitzem és fabricat a Catalunya i totes les tintes que fem servir són amb base aigua" comenta Planas. El CEO de Turion afegeix que "a llarg termini volem aconseguir que la nostra marca agafi notorietat i que sigui reconeguda. Per arribar això, creiem que treballar amb algun club d'elit seria un gran pas que ens ajudaria situar la marca allà on la volem".

INDESCAT ha iniciat el projecte ESMIS (Enhance Sustainable Measures In Sports Facilities), impulsat per Erasmus +, i ha participat els dies 4 i 5 de març al Kick-off que s'ha celebrat a Eindhoven. El projecte té com a objectiu facilitar l'intercanvi de bones pràctiques i solucions innovadores per reduir la petjada en el medi ambient de les instal·lacions esportives.

Abora SolarOrpheus i Zenit són les empreses finalistes a l'Open Innovation Challenge d'EFISport 2024! Tindran l'oportunitat de presentar la seva proposta a la jornada EFISport el proper 13 de març! L'empresa que presenti la solució guanyadora del repte, que serà triada pel públic assistent de l'esdeveniment, obtindrà un any de membresia gratuïta a INDESCAT i al Barcelona Sports Hub.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies