Una taula rodona amb la participació de tres emprenedors del món de l’esport, Federico Diato (Macsha), Albert Moreno (Runopinion) i Ivan Llonch (Patadon), va servir per presentar el 31 de maig passat en el BizBarcelona la segona edició d’INDESUP!, el programa d’emprenedoria de l’esport que organitzen INDESCAT i l’ICEB amb el suport d’ACCIÓ. Tots tres van destacar la importància de programes com INDESUP! que ajuden les noves start-ups a fer-se un lloc en l’ecosistema esportiu i les acompanyen en aspectes clau com la definició del model de negoci o la recerca de finançament.
“A Barcelona hi ha una sensibilitat especial cap al sector de les start-ups. Tenim institucions que estan fent una gran feina per ajudar els emprenedors”, va explicar Ivan Llonch, fundador de Patadon, una de les sis start-ups que INDESUP! mentoritzarà durant aquest any. Llonch també va parlar de com l’agilitat de les start-ups pot ajudar a activar l’ecosistema empresarial i esportiu: “Estem en moments de canvis pel que fa als models de negoci i a nosaltres ens agradaria poder acompanyar aquest canvi que segur que obre grans oportunitats”.
Federico Diato, impulsor de Macsha, va destacar la capacitat d’atracció de la marca Barcelona: “Moltes vegades venem el nostre producte perquè és bo, òbviament, però també pel fet d’estar a Barcelona”. I va animar els emprenedors a perseverar, sobretot en els moments més difícils:
“Els emprenedors acaben guanyant per insistència. Cauen i es tornen a aixecar”. Una idea que subscrivia Albert Moreno, fundador de Runopinion, una start-up vinculada al running que va ser mentorizada per INDESUP! el 2017 i que va acabar guanyant la categoria d’emprenedoria dels premis Empresa i Esport que atorga INDESCAT. “És fonamental tenir un bon model de negoci i també saber explicar el teu projecte; una bona presentació és més important del que sembla”.
Posteriorment a la taula rodona, que va moderar Josep Maria Valero (Barcelona Loves Entrepreneurs), es va celebrar una activitat de networking en la qual van participar una vintena de start-ups relacionades amb el món de l’esport. A través de tres taules temàtiques, els emprenedors van poder intercanviar experiències i opinions sobre el sector, i plantejar sinergies de cara a possibles col·laboracions.
Respecte a les activitats d’INDESUP! 2018, Àlex Rivera, clúster manager d’INDESCAT, va assegurar que l’objectiu és continuar creixent per poder esdevenir un programa d’àmbit internacional de cara al 2019. Una de les principals novetats d’aquesta segona edició és que s’ha ampliat la durada del procés de mentoring (de 5 a 7 mesos) i també l’equip de mentors que assessorarà les sis start-ups seleccionades: Athlepic, Aureel, CoachStudio, NxSwim, Patadon i SpinnTech. A més, s’ha incorporat al programa Netmentora Catalunya, l’associació d’empresaris dedicada al suport a emprenedors més important d’Europa, que oferirà als millors projectes un acompanyament durant un període de 2-3 anys.
INDESUP! repetirà aquest 2018 l’organització del Dia de l’Emprenedor de l’Esport i del Fòrum d’inversió -a finals d’any-, i també acostarà el món de l’emprenedoria al sector acadèmic amb dues noves activitats. Per una banda, l’Sportspitch, un concurs de projectes esportius per part d’estudiants de màsters de gestió esportiva que lliurarà els seus premis el pròxim 26 de juny; i per l’altra INDESUP Tech, un procés de formació i acompanyament dirigit a estudiants i/o graduats en Ciències de l’Esport o màsters de Gestió Esportiva que volen encetar projectes de base tecnològica. A més, es potenciaran les sinergies entre les start-ups i la indústria de l’esport a través d’un Matchmaking que tindrà lloc el mes de juliol. “L’any passat ens vam adonar que tant a les start-ups com a les empreses els interessava molt poder triar amb qui es volien entrevistar per buscar punts en comú i possibles col·laboracions”.