NOTÍCIES

Entrevistem Guillem Capellades, CEO de NZERO

A NZero heu desenvolupat les úniques ceres  per a esports de neu, 100% orgàniques i totalment biodegradables amb l'objectiu d'evitar l'impacte a la natura dels compostos fluorats i altres derivats químics del petroli (parafines). Explica’ns breument, pels qui no siguem del món de l’esquí, què són exactament aquestes ceres i per a què s’utilitzen.

Com molts usuaris de la neu saben, la cera és fonamental per mantenir els esquís i les taules de snowboard ràpides a les pistes. També serveix per protegir l’equip durant molt més temps, del desgast i la fricció amb la neu. Malauradament, la pràctica totalitat de les ceres usades normalment, contenen productes químics que poden ser nocius per a la vida salvatge, el medi ambient i els mateixos humans. Per exemple, els perfluoroquímics (PFCs) són freqüents en diversos recobriments antiadherents, així com a la cera  d’esquí i snowboard. Els PFCs no es descomponen en el medi natural, cosa que  significa que els seus efectes nocius poden durar anys i acabar assimilats al  nostre cicle de vida.

Quin és el motiu que us va fer pensar en endinsar-vos en el món outdoor 100% sostenible?

L'objectiu pel qual vaig  crear NZERO va ser minimitzar l'impacte ambiental de les nostres activitats  esportives: desenvolupem, fabriquem i venem ceres i resines orgàniques  avançades per a la lubricació i millora del rendiment i la pràctica  d’activitats esportives.

L'aspecte més impactant del  projecte va ser la sorpresa dels esquiadors i snowboarders per la idea que les ceres podien causar greus danys ambientals. La majoria dels esquiadors i snowboarders no s'adonen que la seva activitat deixa un rastre d'olis minerals  i components altament tòxics a la muntanya que acaben filtrant-se amb el  subministrament d'aigua.

Doneu resposta a la creixent demanda de consumidors i professionals, que trien l’opció sostenible. De quin tipus d’esquiador teniu més demanda d’aquestes ceres orgàniques? L’alpí, el d’esquí a fons, el de muntanya, snowboard? Per què creieu que és així?

A NZERO hem desenvolupat ceres específiques per a cada tipus d’usuari, incloent-hi l’esquí alpí i de  fons, el surf de neu i l’esquí de muntanya. Cadascun d’ells té unes  necessitats específiques per a potenciar i millorar la seva pràctica esportiva i vam dedicar molt de temps a escoltar i analitzar quines eren aquestes necessitats de cada tipus d’usuari. Es van crear ceres específiques per a la  temperatura, dissenyades per funcionar millor en un determinat ventall de  temperatures de la neu, que donessin resposta segons els nivells d'humitat, la  temperatura de l'aire i d’altres factors concrets en cada cas. Tampoc no és el  mateix, un usuari d’esquí de fons que analitza la millor cera per aquell dia  d’esquí concret, que l’usuari novell o esporàdic que lloga el seu equipament  directament al servei de l’estació o la botiga de confiança.

A més, cada tipus  d’usuari té un enfoc diferent amb el medi que l’envolta. Els esquiadors de pista o de  surf de neu, tenen un punt de vista molt diferent que els usuaris d’esquí de  muntanya o esquí de fons, que d’entrada, ja no acostumen a ser dins de l’espai  d’una estació d’esquí i tenen un accés al medi ambient més directe i amb una  afectació més propera. De totes maneres, els darrers anys, la sensibilitat per  a la protecció ambiental i la preocupació sobre les conseqüències de  l’activitat esportiva sobre el medi ambient, està creixent de forma contínua.

Pel que fa a sostenibilitat a l’esport, i més concretament en l’outdoor, creieu que hi ha molta feina per fer, encara?

Segur. Cada vegada la presència  d’usuaris al medi ambient fent tota mena d’activitats (running, trail, esquí,  ciclisme, activitats aquàtiques, escalada...), ens ha de fer veure la  necessitat d’extremar el control i les conseqüències d’aquestes activitats. No  només en augmentar la informació envers l’usuari sinó també desenvolupant eines i solucions que ens permetin mantenir un equilibri entre el gaudi de  l’activitat i el manteniment i protecció del medi que s’envaeix.

Tenim entès que heu rebut algun premi. Imaginem que això us dona confiança per seguir treballant en un producte tan concret com el vostre. Com ho valoreu?

El 2017 vam rebre el Premi al  Millor Accessori Ecològic, a la fira ISPO de Munic, la més important del sector outdoor mundial. Per tot l’equip, ser la primera i única marca de ceres reconeguda amb aquest premi, va ser un reconeixement per  part del mercat, a la nostra filosofia i exigent manera de pensar. L’any passat, també hem estat reconeguts amb el premi ECO 2019 de la Federació alemanya d’esquí (Deutschen Skiverband). Són dues distincions que venint de  mercats amb una gran cultura de l’esquí i de la protecció del medi ambient, ens  han ajudat a posicionar-nos com a referència i alternativa real a una manera de  fer que cal canviar de totes totes.

En aquest sentit, quins són els vostres reptes de futur?

Seguir avançant per desenvolupar noves solucions: tenim previst desenvolupar lubricants i ceres per a altres aplicacions i activitats esportives. A NZERO, volem seguir aplicant  una investigació i recerca 100% local, innovadora en materials i nous components,  per permetre als nostres clients seguir gaudint de l’esport mentre són en plena  harmonia amb la natura.

Quins valors us defineixen com a empresa?

Bàsicament “innovació tecnològica” i “sostenibilitat”, que queda definida en dos dels eslògans  que hem incorporat a l’empresa des dels seus inicis: “Marca la teva traça però pensa en el futur de tots.” I també “Estigues en harmonia amb la natura.”. La nostra experiència al medi ambient ha de ser  100% compatible amb la nostra petjada. No la podem eliminar, però sí és així,  ha de ser el més discreta i menys intrusiva possible, i per a això cal cercar  noves solucions a través de la investigació i desenvolupament de nous productes  i la innovació continuada.

Què creus que us pot aportar formar part d’un clúster com INDESCAT?

Des de la nostra fundació, el 2015, sempre hem considerat que formar part d’INDESCAT era una fita on calia arribar tan aviat  com ens fos possible i consideréssim la marca preparada. Ara creiem que amb la  solidesa de la feina feta fins ara i els reptes de futur que ens hem marcat,  podrem aportar la nostra experiència en el mercat de la neu i la sostenibilitat,  per compartir-la amb altres marques del clúster. És aquesta sinergia la que cerquem, formant part d’aquesta família: treballar en projectes innovadors,  sostenibles i sempre relacionats amb l’activitat a l’aire lliure.

Des d’INDESCAT propiciem que les empreses generin sinergies. Amb quin tipus d’empreses us esteu veient o us agradaria treballar?

Aquelles que treballin en  el sector de l’outdoor i l’esport actiu sostenible, sempre podran compartir amb  nosaltres els mateixos valors i inquietuds. Com deia abans, crec que podem aportar experiència i coneixement, en benefici del mateix clúster de forma global, afegint-nos a les necessitats de transformació sostenible que cal fer  al conjunt de les indústries dedicades a les activitats esportives.

Quins creus que són els punts forts i els aspectes a millorar de l’ecosistema outdoor català?

Creure en nosaltres mateixos i en la nostra capacitat  per ser innovadors en d’altres mercats. Sóc dels que pensa que a Catalunya, tenim les persones, les eines, els coneixements i les inquietuds per a fer coses grans i innovadores.  En molts aspectes, no tenim res a envejar a d’altres països, i ens cal confiar en tot allò que podem arribar a demostrar i en el que sabem fer bé. Trobar col·laboracions amb altres clústers internacionals també ens ha d’ajudar a  aprendre noves maneres de treballar i alhora trobar projectes on poder  compartir experiències i objectius.

ALTRES NOTÍCIES

Aquest dijous 8 de maig, INDESCAT i el WeMind Cluster hem dut a terme la jornada "El repte de la longevitat: el paper de la salut física i la salut mental". Una iniciativa coorganitzada per ambdós clústers amb la col·laboració d’ACCIÓ i el patrocini de Technogym i Tecnosport.

La trobada, celebrada a la seu del WeMind Cluster, s’ha emmarcat dins d’una estratègia d’innovació oberta amb l’objectiu de crear sinergies entre els sectors de l’esport i la salut, per facilitar el desenvolupament de projectes col·laboratius amb alt potencial i impacte en la promoció del benestar i la qualitat de vida.

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa  Brava Girona by Garmin, que se celebra a Girona els dies 19, 20 i 21 de setembre, i el clúster de la indústria de l'esport, INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen conjuminar sinergies per a potenciar el sector de l'esport.

Parlem amb Lluís Casas i Xavi Guilà, els fundadors de Vibliotecla plataforma EdTech especialitzada en formació esportiva, que ha sabut unir coneixement tècnic i creixement personal per oferir itineraris d’aprenentatge adaptats a les necessitats dels professionals del sector. Amb una vocació clara per democratitzar l’accés a la formació de qualitat i una mirada posada en la innovació, Vibliotec s’està consolidant com un referent tant a nivell local com internacional. Ens expliquen d’on sorgeix la iniciativa i quins reptes i oportunitats tenen al davant en un moment de transformació per a la indústria esportiva.

INDESCAT va participar els dies 2 i 3 d’abril a la reunió presencial del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Debrecen (Hongria). Durant la trobada, es va abordar l’estat actual de la convocatòria oberta (Open Call), una fase clau del projecte liderada per INDESCAT i ACCIÓ. Aquesta convocatòria té per objectiu identificar i seleccionar PIMEs de les diferents regions representades al consorci per implementar projectes d’innovació col·laborativa. Es preveu seleccionar un total de 24 empreses, cadascuna de les quals rebrà un finançament de 30.500 € per al desenvolupament dels seus projectes.

Entrevistem Paco Ruano, president de Lleuresport, entitat barcelonina amb més de 30 anys d'història que ha apostat decididament per una gestió esportiva amb vocació social i integradora. "Hem entès que hem d’anar a buscar la població amb més dificultats per accedir a l’esport, no només esperar que vingui", afirma Ruano. La seva visió combina sostenibilitat, innovació tecnològica i salut, amb projectes com la creació de la figura del Responsable d’Innovació i la millora energètica de les instal·lacions. Ara, l'entitat es focalitza plenament en el sector esportiu, amb l’objectiu de créixer dins l’àmbit concessional.

Més d'una vintena de professionals de la indústria de l'esport han assistit a la segona edició de l'Esmorzar INDESCAT, que hem realitzat a la Fundació Carulla. La sessió, adreçada a organitzacions de la indústria de l'esport interessades a conèixer detalladament què és INDESCAT i quins beneficis comporta formar part d'aquesta comunitat, ha permès, als assistents, descobrir els projectes innovadors i serveis exclusius que ofereix el clúster.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies