NOTÍCIES

Les empreses i organitzacions dels sectors esportiu, infantil, alimentari i salut s'uneixen per liderar l'impuls dels hàbits saludables

El passat 26 de setembre més de 50 representants d'empreses i organitzacions vinculades a la infància, l'esport, l’alimentació i la salut van participar en una trobada focalitzada en el foment dels hàbits saludables en família. 

Entitats de caire tan divers com administracions públiques, empreses de productes i serveis d'hoteleria i restauració, turisme, alimentació i nutrició, centres de recerca, joc i joguina, béns, serveis i instal·lacions esportives, colònies, educació, o consultoria i màrqueting entre d'altres, van conversar durant tot un matí per trobar oportunitats de col·laboració per afrontar reptes compartits.

La jornada va tenir lloc a ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa, que dona suport a les iniciatives clúster catalanes i als projectes que impulsen. 

En concret, aquesta trobada multisectorial s’emmarcava en les primeres fases d’una projecte liderat per INDESCAT i KID’S CLUSTER en col·laboració amb l’Hospital de Sant Joan de Déu, i que compta amb el recolzament d’ACCIÓ

El projecte “Hàbits Saludables en Família” té per objectiu abordar els reptes que es desprenen de la dicotomia entre la creixent preocupació de les famílies per la qualitat dels aliments i per la pràctica d’activitats esportives, i l’increment de la obesitat infantil, dels mals hàbits alimentaris i de descans, i de les dolències vinculades a la baixa activitat física. 

El projecte pretén impulsar la creació de nous productes que ajudin a promoure els hàbits saludables entre els infants i les famílies per tal de sensibilitzar i comunicar els valors de salut, emocionals i socials de la pràctica físic-esportiva i l’adquisició de rutines alimentaries i de descans saludables tant a casa com a l’escola i en d’altres entorns lúdics i d’aprenentatge.

La sessió va arrencar amb la presentació del projecte, al qual s’hi vol implicar el major nombre possible d’agents d’entorn: sector infantil, sector esportiu, alimentació, salut, administracions, recerca i teixit associatiu. Es van compartir dades sobre l’actual relació entre infància, salut, esport i alimentació, com que el 35% dels infants espanyols entre 8-16 anys tenen sobrepès o obesitat i que un 45% dels nens i un 50% de les nenes de 5 a 14 anys són molt sedentaris. Si no s’hi posa fre, hi ha estudis que apunten que a l’any 2050 hi haurà un 70% de sobrepès infantil.

Tot seguit Arian Tarbal, project manager de l’àrea d’Innovació i Promoció de la Salut de l’Hospital Sant Joan de Déu, va presentar les lliçons apreses i els reptes presents i futurs de la promoció de la salut que impulsa l’hospital. Sant Joan de Déu és una institució de reconegut prestigi dedicada a l'atenció integral de dones, nens i adolescents. En l'actualitat és un dels centres pediàtrics d'alta especialització més importants d'Europa. 

Just acabat aquest punt, les empreses i organitzacions convocades en aquesta trobada van començar a treballar per liderar aquest canvi de paradigma i fer que la prevenció i el canvi d’hàbits passi de ser quelcom desitjable a ser una realitat. Mitjançant una dinàmica ideada per generar coneixement compartit i discurs col·lectiu, els professionals del sector van teixir un entramat de reptes compartits. Una comunicació eficient i engrescadora, la personalització de les experiències, o la inclusió en les estratègies empresarials de nous models familiars, són algunes de les claus de l’escenari de reptes que van dibuixar els assistents. Un cop definit aquest context, les empreses i organitzacions presents es van posar a treballar conjuntament per detectar les oportunitats que, com a organitzacions, els brinda aquest escenari. Les oportunitats clau es troben en la col·laboració entre sectors, en implicar l’administració pública i en treballar els reptes als diferents espais on es desenvolupa la vida dels infants: a casa, a l’escola, de colònies, de viatge...Per acabar, les organitzacions assistents van definir una sèrie d’actuacions a emprendre des de l’ecosistema clúster per ajudar a impulsar aquestes oportunitats i fer front als reptes. Els representants de les empreses assistents van idear propostes i accions col·lectives que, posteriorment, prioritzaran per començar a dur a terme amb el suport d’INDESCAT i KID’S CLUSTER en el marc del projecte “Hàbits d’oci en família”.

Trobareu la nota de premsa completa fent clic aquí.

ALTRES NOTÍCIES

Aquest dijous 8 de maig, INDESCAT i el WeMind Cluster hem dut a terme la jornada "El repte de la longevitat: el paper de la salut física i la salut mental". Una iniciativa coorganitzada per ambdós clústers amb la col·laboració d’ACCIÓ i el patrocini de Technogym i Tecnosport.

La trobada, celebrada a la seu del WeMind Cluster, s’ha emmarcat dins d’una estratègia d’innovació oberta amb l’objectiu de crear sinergies entre els sectors de l’esport i la salut, per facilitar el desenvolupament de projectes col·laboratius amb alt potencial i impacte en la promoció del benestar i la qualitat de vida.

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa  Brava Girona by Garmin, que se celebra a Girona els dies 19, 20 i 21 de setembre, i el clúster de la indústria de l'esport, INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen conjuminar sinergies per a potenciar el sector de l'esport.

Parlem amb Lluís Casas i Xavi Guilà, els fundadors de Vibliotecla plataforma EdTech especialitzada en formació esportiva, que ha sabut unir coneixement tècnic i creixement personal per oferir itineraris d’aprenentatge adaptats a les necessitats dels professionals del sector. Amb una vocació clara per democratitzar l’accés a la formació de qualitat i una mirada posada en la innovació, Vibliotec s’està consolidant com un referent tant a nivell local com internacional. Ens expliquen d’on sorgeix la iniciativa i quins reptes i oportunitats tenen al davant en un moment de transformació per a la indústria esportiva.

INDESCAT va participar els dies 2 i 3 d’abril a la reunió presencial del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Debrecen (Hongria). Durant la trobada, es va abordar l’estat actual de la convocatòria oberta (Open Call), una fase clau del projecte liderada per INDESCAT i ACCIÓ. Aquesta convocatòria té per objectiu identificar i seleccionar PIMEs de les diferents regions representades al consorci per implementar projectes d’innovació col·laborativa. Es preveu seleccionar un total de 24 empreses, cadascuna de les quals rebrà un finançament de 30.500 € per al desenvolupament dels seus projectes.

Entrevistem Paco Ruano, president de Lleuresport, entitat barcelonina amb més de 30 anys d'història que ha apostat decididament per una gestió esportiva amb vocació social i integradora. "Hem entès que hem d’anar a buscar la població amb més dificultats per accedir a l’esport, no només esperar que vingui", afirma Ruano. La seva visió combina sostenibilitat, innovació tecnològica i salut, amb projectes com la creació de la figura del Responsable d’Innovació i la millora energètica de les instal·lacions. Ara, l'entitat es focalitza plenament en el sector esportiu, amb l’objectiu de créixer dins l’àmbit concessional.

Més d'una vintena de professionals de la indústria de l'esport han assistit a la segona edició de l'Esmorzar INDESCAT, que hem realitzat a la Fundació Carulla. La sessió, adreçada a organitzacions de la indústria de l'esport interessades a conèixer detalladament què és INDESCAT i quins beneficis comporta formar part d'aquesta comunitat, ha permès, als assistents, descobrir els projectes innovadors i serveis exclusius que ofereix el clúster.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies