Conjuntament amb l’Agència Catalana de Turisme (ACT) i amb el suport d’ACCIÓ, INDESCAT organitza una missió inversa amb l’objectiu d’impulsar les relacions comercials entre les empreses catalanes i els operadors turístics dels països nòrdics. En aquest marc, tindrà lloc un Workshop de Turisme Esportiu, del qual es va informar ahir en una sessió oberta i a la qual van assistir una vintena de representants d’empreses i entitats.
La sessió informativa, convocada amb l’objectiu que les empreses coneguin millor els mercats nòrdics, va tenir lloc ahir, 30 de setembre, a ACCIÓ. A la trobada s’hi va presentar un estudi, elaborat per l’Agència Catalana de Turisme (ACT), amb les principals dades socioeconòmiques de Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia. També es van presentar la descripció i estructura del mercat nòrdic, el comportament de la demanda i les tendències i el comportament competitiu, així com algunes dades comparatives sobre el turisme en aquests països. Finalment, l’estudi també inclou informació sobre els hàbits esportius i la dimensió d’aquest mercat.
Així mateix, s’hi van plantejar els reptes, estratègies d’accés, errors que cal evitar i altres factors d’interès per ajudar les empreses a definir la seva estratègia d'internacionalització en aquests països. Eulàlia Cabana, directora de l'oficina dels Països Nòrdics de l’ACT, i Lennart Norgren, de l’operador turístic suec Sports International, en van ser els principals ponents.
“Els països nòrdics són mercats bàsicament emissors de turisme esportiu, tot i el nombre reduït d’habitants, 27,5 milions, generen un gran nombre de viatges”, reflecteix l’informe. “La climatologia adversa, una economia favorable, molts dies de vacances i la flexibilitat a l’hora de fer-les, fa que el pressupost per viatjar sigui un tema rellevant. Contràriament al que passa en altres països, els operadors turístics continuen tenint un pes important en la indústria turística nòrdica”, afirma Eulàlia Cabana.
Algunes dades rellevants
Tot i el seu alt poder adquisitiu, els nòrdics són sensibles a una bona relació qualitat-preu, i prioritzen un clima amable i experiències culturals. El turista provinent d’aquests països representa un 4,1% del total de turistes estrangers a Catalunya i un 4,2% de la despesa total. El 50% visita Catalunya a l’estiu i l’estada mitjana és de 6,1 dies. Amb 186,6 euros de despesa mitjana per persona i dia, i 1.014 euros de despesa mitjana per viatge, és el turista europeu amb la despesa per persona i dia més alta.
Les reserves a través d’agències de viatges online acaparen la major part de les reserves al mercat nòrdic. Els principals productes adquirits pels turistes nòrdics a Catalunya són les escapades urbanes, el golf, els viatges d’empresa (MICE) i alguns productes més minoritaris com les estades esportives i sol i platja.
Pel que fa a les estades esportives, sempre segons l’estudi elaborat per l’Agència Catalana de Turisme. Els nòrdics busquen on poder entrenar-se durant el llarg hivern. Tot i ser un producte minoritari , té molta demanda pel que fa als viatges a Catalunya i és un client que sovint repeteix. No només es tracta d’esportistes d’elit, sinó també grups de joves que busquen destinacions que els ofereixin bones instal·lacions
“Les infraestructures, una bona climatologia, conjuntament amb l’oferta de Barcelona i la possibilitat de veure esdeveniments esportius, fa que Catalunya estigui molt ben posicionada en aquest segment”, afirma Cabana.
Workshop de turisme esportiu i missió inversa
En aquesta línia de facilitar a les empreses informació per definir la seva entrada als països escandinaus, el dilluns 28 d'octubre INDESCAT organitzarà també, en col·laboració amb l’ACT i el suport d’ACCIÓ, un Workshop de Turisme Esportiu, que inclourà entrevistes B2B entre empreses catalanes i una desena d'operadors de Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia, especialitzats en Turisme Esportiu.
Aquest workshop està especialment adreçat a les empreses de turisme esportiu membres d'INDESCAT o de l'ACT que estiguin interessades en presentar els seus serveis i productes turístics a operadors del mercat nòrdic especialitzats en turisme esportiu, principalment en disciplines com futbol, natació, triatló i altres esports col·lectius.
Totes aquestes accions es celebren en el marc de la missió inversa que tindrà lloc entre el 25 i el 28 d’octubre amb l'objectiu d'impulsar les relacions comercials entre les empreses catalanes de turisme esportiu i els operadors turístics dels països escandinaus. Al llarg dels quatre dies es faran visites a les instal·lacions i destinacions esportives d'interès catalanes. D’aquesta manera, la missió inversa i el Workshop de Turisme esportiu suposen una excel·lent oportunitat per a les empreses vinculades al segment de turisme esportiu perquè puguin donar a conèixer la seva oferta.
Trobareu la nota de premsa completa fent clic aquí.