NOTÍCIES

EU4SportsClusters

Coordinats per ACC1Ó, l'agència de suport a la innovació i a la internacionalització de l'empresa catalana, són 3 els clústers europeus de l'àmbit de l'esport que participen en aquest proyecte: INDESCAT (el clúster "amfitrió") i dos clústers "convidats": InnoSportNL (Holanda) i SPORALTEC (Regió Rhône-Alpes, França). 

El principal objectiu d'aquest projecte és promocinar la cooperació internacional entre clústers europeus per a desenvolupar estratègies internacionals fora de l'àmbit europeu. Per a testar aquestes estratègies, aquest projecte pilot es basa en el sector de l'esport, en ser un dels més dinàmics, amb un fort creixement i impacte econòmic innegables.

Els objectius específics d'aquest projecte són:

- Fomentar la cooperació entre petites i mitjanes empreses a través de clústers.

- Augmentar la visibilitat dels clústers de l'àmbit esportiu dintre i fora d'Europa.

- Millorar els programes existents vinculats a activitats internacionals de clústers.

- Desenvolupar conjuntament una estratègia d'internacionalització per als clústers participants.

- Comunicar, divulgar i reproduir aquestes millores a altres clústers, vinculats o no al món de l'esport.

EU4SportsClusters és un dels 6 projectes pilot que la DG Enterprise de la Comissió Europea ha concedit a tot Europa entre tots els sectors i països. El projecte es va iniciar el gener de 2012, amb una duració de 2 anys.


En el marc d'aquest projecte, s'ha dut a terme la primera missió a BRASIL, un dels 2 mercats escollits després d'un exhastiu estudi de mercat, que té en compte més de 40 variables i que busca detectar el mercat més adecuat per a facilitar la internacionalització de les companyies a través de clústers.

Aquesta missió  ha permès que 10 empreses catalanes, holandeses i franceses hagin pogut conèixer de més a prop la realitat d'aquest mercat emergent, on es percep la importància del sector de l'esport i, per tant, una bona oportunitat de negoci.

La missió a Brasil ha inclòs:

-Un workshop previ amb dades i recomanacions per accedir a aquest mercat.

-Un study tour amb visites a instal·lacions esportives, retailers i institucions:

      - SESC (The Social Service of Commerce)
      - SESI (The Social Service of Industry)
      - Companyia Wellness
      - Parque Ibirapuera
      - Parque do Povo
      - Retailers a Oscar Freire
      - Centre comercial Cidade Jardim, amb la visita a Reebook Club i l'Spa Cidade Jardim
      - Secretaria d'esports
      - Centre olímpic
      - Estadi de Pacaembu

-Trobades B2B a la fira Expo Estádio, que van possibilitar una cinquantena de contactes bilaterals entre empreses brasileres i europees del món de l’esport (l'agència d'esdeveniments "The Front", el "Sindicato dos Clubes do Estado de Sao Paulo", l'acadèmia Botafogo, el centre SESC, etc.)

-Follow up, servei de suport contractat al Centre de Promoció de Negocis d’ACC1Ó Sao Paulo per facilitar la implantació de les empreses i que també forma part del projecte EU4SportsClusters.

-Workshop posterior per explicar les conclusions del viatge i el follow up.


EU4SportsClusters ha inclòs una segona missió el 2013, essent RÚSSIA el país escollit per les oportunitats de negoci que ofereix en aquest sector. Aquesta missió ha permès que 15 empreses catalanes, holandeses i franceses hagin pogut conèixer de primera mà la realitat d'aquest mercat emergent, en què també es fa palès la importància del sector de l'esport.

La missió ha inclòs:

-Un workshop previ  amb dades i recomenacions per accedir a aquest mercat.

-Un study tour amb visites a institucions i organitzacions esportives:

 -The Russian Olympic Committee, el comitè olímpic rus.
 -The Russian Olympians Foundation, fundació benèfica per millorar el rendiment de l'esport olímpic a Rússia.
 -The National Sport Corporation, organització autònoma que promociona l'esport tant dintre com fora de Rússia.
 -The Sport Industry Business Association, associació que representa tots els segments de la indústria de l'esport.

-Trobades B2B, que van fer possible més de 100 contactes bilaterals entre empreses catalanes, holandeses, franceses i russes del món de l'esport, agrupades en 4 segments diferents:
 -Innovació
 -Fitness
 -Instal·lacions esportives
 -Esports d'hivern
 
-Follow up, servei de suport contractat al Centre de Promoció de Negocis d'ACC1Ó Moscú per tal de facilitar la implantació de les empreses i que també forma part del projecte EU4SportsClusters.

-Workshop posterior per explicar les conclusions del viatge i el follow up.

Al voltant de 150 empreses han participat en aquest projecte, gràcies al qual s'han tancat cinc acords comercials.

Descripció  

Fonaments i primeres activitats

Conclusions of the Internationalisation work groups  

Internal study tours: InnoSportNL

Internal study tours: Sporaltec

Nota de premsa missió a Brasil

Workshop Brasil

Best practices in internationalization for clusters

Best practices in internationalization for clusters - short version

Nota de premsa final conference

Nota de premsa conclusions finals

Nota de premsa conclusions finals Catalunya

ALTRES NOTÍCIES

En el context actual, Catalunya enfronta reptes  globals com el canvi climàtic i la crisi hídrica. Els gestors d'instal·lacions  esportives juguen un paper molt important en aquests reptes i tenen una  oportunitat única per contribuir al canvi positiu. És per aquest motiu que  INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport:  Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, que s'ha iniciat el 16  d’abril. Juntament amb el Clúster de l'Energia Eficient de  Catalunya (CEEC), INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport, que constitueix una excel·lent oportunitat perquè directius d'instal·lacions esportives puguin assolir una visió completa de les bases per gestionar-les eficientment des del punt de vista energètic.

INDESCAT ha participat a la 4a trobada presencial, del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Lahti, Finlàndia, durant els dies 8 i 9 d'abril i organitzada per LADEC i LAB University of Applied Sciences. Aquesta trobada s’ha centrat en els paquets de treball 2 i 3, els quals tracten de trobar PIMES que entrin al projecte per resoldre les necessitats de les Flagships (empreses emergents capdavanteres representatives de cada regió) entre les quals hi ha Onalabs Inno-Hub, la Flagship catalana i sòcia d'INDESCAT.

Entrevistem a Cristina Marín, cofundadora i general manager de BIWPA, la Barcelona International Water Polo Academy, que promou una metodologia única d’entrenament enfocada a la millora de la tècnica i tàctica individuals, així com el perfeccionament dels fonaments i la presa de decisió. Pel que fa als reptes de l'entitat, Marín destaca que "a curt termini, agost 2024, organitzarem per primera vegada la Summer Academy a Los Angeles dirigida a atletes de la zona. A llarg termini, estem treballant per replicar la nostra acadèmia a Califòrnia".
La cofundadora de BIWPA explica que formar part d'INDESCAT els permetrà "buscar sinergies amb clubs o entitats privades del sector del turisme esportiu, i també amb empreses tecnològiques que ens facilitin i agilitzin processos (inscripcions, gestió de bases de dades, etc.)".


A INDESCAT oferim un nou servei de licitacions i concursos. Es tracta d'una nova plataforma, integrada ala nostra intranet, amb accés a més de 2M de licitacions, adjudicacions i contractes menors d'Espanya i Portugal

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa Brava Girona by Continental, que se celebra a Girona els dies 20, 21 i 22 de setembre, i INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen unir sinèrgies per potenciar el sector de l'esport.

La descarbonització de les instal·lacions esportives, la gestió de l’aigua,  les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics en gespa  artificial, la digitalització com a eina per a ajudar les instal·lacions  esportives a ser energèticament més eficients, i l’ús de la geotèrmia als  equipaments esportius. Aquests són els temes que es van tractar a EFISport  2024, que enguany va celebrar l’11a edició que va incloure, com a novetat, la  competició Open Innovation Challenge. L’esdeveniment anual, que va acollir més  de 170 assistents, està organitzat per INDESCAT, amb la col·laboració del  Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de la Bioenergia  de Catalunya (CBC) i el Catalan Water Partnership. Durant la jornada, celebrada  el 13 de març a l’INEFC de Barcelona, també s’hi va poder visitar el  Marketplace EFISport, on s’hi van presentar solucions, productes i serveis per  al manteniment i la implementació de mesures d’eficiència energètica.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies